Crumble με μεξικάνικη καραμέλα Cajeta

Το «ξαδερφάκι» του γνωστού dulce de leche, λέγεται cajeta. Δεν διαφέρει πολύ, αλλά έχει ένα παραπάνω «kick» στην γεύση. Η cajeta φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, το οποίο ευθύνεται για την πιο περίπλοκη γεύση της. Το κατσικίσιο γάλα, απ’ότι φαίνεται, έχει συγκεκριμένα αμινοξέα σε μεγαλύτερη ποσότητα από το κοινό αγελαδινό γάλα, και σε αυτά οφείλεται η διαφορά.

Crumble with caramel

Blackberries

Την καραμέλα αυτή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε γεύση σε κέικ, τάρτες ή όπως στην συνταγή μου εδώ, σε crumble. Μου αρέσουν τα crumble γιατί γίνονται με οποιαδήποτε φρούτα και συνήθως δεν μαγειρεύω τα φρούτα πριν τα βάλω στον φούρνο, οπότε η οξύτητα τους παραμένει και διατηρεί μία ωραία ισορροπία με το crumble.

Autumn in Ireland

Συνταγή για το crumble εδώ. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε φρούτα! Συνδίασα αχλάδια με blackberries για αυτή την συνταγή.

Υλικά για την Cajeta

1 λίτρο κατσικίσιο γάλα

170 γρ μαύρη ζάχαρη

μισή κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

βανίλλια,1 ξύλο κανέλας, αλάτι

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα, την σόδα, βανίλλια, και την κανέλα. Το αλάτι στο τέλος.
  2. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι το χρώμα να γίνει βαθύ και η πυκνότητα να μοιάζει με καραμέλας. Η παραδοσιακή συνταγή είναι έτοιμη σε αυτό το στάδιο.
  3. Εγώ συνήθως φέρνω την καραμέλα σε μεγάλη πυκνότητα για να έχει έντονη γεύση, και την αραιώνω με μισή κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος.
  4. Τέλος περνάμε την καραμέλα από ένα σουρωτήρι για καλύτερη υφή, και προσθέτουμε μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι!

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Serious Eats εδώ.

Crumble with caramel

 

 


Ένα σχόλιο


Αφήστε απάντηση στον/στην Pantespani Ακύρωση απάντησης