Το «ξαδερφάκι» του γνωστού dulce de leche, λέγεται cajeta. Δεν διαφέρει πολύ, αλλά έχει ένα παραπάνω «kick» στην γεύση. Η cajeta φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, το οποίο ευθύνεται για την πιο περίπλοκη γεύση της. Το κατσικίσιο γάλα, απ’ότι φαίνεται, έχει συγκεκριμένα αμινοξέα σε μεγαλύτερη ποσότητα από το κοινό αγελαδινό γάλα, και σε αυτά οφείλεται η διαφορά.
Την καραμέλα αυτή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε γεύση σε κέικ, τάρτες ή όπως στην συνταγή μου εδώ, σε crumble. Μου αρέσουν τα crumble γιατί γίνονται με οποιαδήποτε φρούτα και συνήθως δεν μαγειρεύω τα φρούτα πριν τα βάλω στον φούρνο, οπότε η οξύτητα τους παραμένει και διατηρεί μία ωραία ισορροπία με το crumble.
Συνταγή για το crumble εδώ. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε φρούτα! Συνδίασα αχλάδια με blackberries για αυτή την συνταγή.
Υλικά για την Cajeta
1 λίτρο κατσικίσιο γάλα
170 γρ μαύρη ζάχαρη
μισή κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
βανίλλια,1 ξύλο κανέλας, αλάτι
Διαδικασία
- Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα, την σόδα, βανίλλια, και την κανέλα. Το αλάτι στο τέλος.
- Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι το χρώμα να γίνει βαθύ και η πυκνότητα να μοιάζει με καραμέλας. Η παραδοσιακή συνταγή είναι έτοιμη σε αυτό το στάδιο.
- Εγώ συνήθως φέρνω την καραμέλα σε μεγάλη πυκνότητα για να έχει έντονη γεύση, και την αραιώνω με μισή κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος.
- Τέλος περνάμε την καραμέλα από ένα σουρωτήρι για καλύτερη υφή, και προσθέτουμε μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι!
Περισσότερες πληροφορίες στο site του Serious Eats εδώ.
Καλό φθινόπωρο !!! Ωραία ιδέα η crumble 🙂 🙂 🙂
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
😀
Μου αρέσει!Μου αρέσει!