Λευκή σοκολάτα, tabasco και κρόκος Κοζάνης

White chocolate saffron tart

White chocolate saffron tart

Μετά από τις πιο «τεμπέλικες» διακοπές Χριστουγέννων, ανασυγκροτήθηκα, και επιτέλους οργάνωθηκα για το καινούριο post, το πρώτο του 2017! Καλή χρονιά 🙂

Sleeping dog

Christmas lights

Αφορμή για την συνταγή αυτή είναι η αδερφή μου, η οποία πλέον με ξέρει αρκετά καλά και μου έφερε για δώρο δύο υπέροχα βαζάκια με κρόκο Κοζάνης! Ήξερε ότι θα τα εκτιμήσω 🙂
Saffron κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς saffron, ήταν ένα συστατικό που πάντα ήθελα να χρησιμοποιήσω αλλά γενικά το κοιτούσα με καχυποψία αφού όσες φορές το έπιασα στα χέρια μου δεν ήμουν σίγουρη τι να το κάνω. Αλλά εφόσον κάποιος (η αδερφή μου) μπήκε στον κόπο να μου το φέρει, είπα να το αξιοποιήσω.

Tabasco

Συνδίασα το saffron με Tabasco, το οποίο είναι και ο χορηγός του διαγωνισμού BHMA Gourmet Food Blog Awards 2016 στα οποία συμμετέχουμε και μπορείτε να μας ψηφίσετε στο παρακάτω link:

Food blog awards

(Ψηφίστε μας.)

White chocolate saffron tart

White chocolate saffron tart

Υλικά για την τάρτα

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ βούτυρο

80 γρ άχνη ζάχαρη

1 αυγό

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε την ζάχαρη και το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να γίνει μία ψιχουλιαστή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη.
  4. Φτιάχνουμε μία μπάλα με την ζύμη και την βάζουμε στο ψυγείο για 10-20 λεπτά.
  5. Αφού την βγάλουμε από το ψυγείο, ανοίγουμε την ζύμη, την βάζουμε στην φόρμα και ψήνουμε στους 200 για περίπου 10-15 λεπτά, βάζοντας και ένα βάρος στο κέντρο της ζύμης (πχ ρύζι) για να ψηθεί ομοιόμορφα.

White chocolate saffron tart

Υλικά για την γέμιση λευκής σοκολάτας με tabasco

200 γρ λευκή σοκολάτα

6-7 φύλλα κρόκου Κοζάνης

1 κ γλυκού tabasco

50 ml κρέμα γάλακτος

40 ml νερό

50 γρ βούτυρο

Διαδικασία

  1. Αφήνουμε 3-4 ώρες τον κρόκο να «μουλιάσει» και να βγάλει τα αρώματα του, σε βραστό νερό (40 ml)
  2. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το νερό με τον κρόκο κοζάνης και το βούτυρο, και ανακατεύουμε.

Tips:

  • Το tabasco μην το φοβηθείτε γιατί όταν συνδιαστεί με το βούτυρο δεν είναι πολύ καυτερό .
  • Εγώ αντί για βούτυρο χρησιμοποίησα βούτυρο κακάο, οπότε αν «τύχει» να έχετε στην κουζίνα σας τότε χρησιμοποιήστε το 🙂

Food blog awards

(Ψηφίστε μας.)

Rhodes sea view

Advertisements

One comment


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s