Ισλανδικό rúgbrauð

screen-shot-2016-12-22-at-11-52-38

screen-shot-2016-12-22-at-11-54-01

Ανάμεσα σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες στο τραπέζι της κουζίνας μας βρίσκεται και το ισλανδικό ψωμί σίκαλης rúgbrauð, 4451 km (το υπολόγισα εδώ) μακριά από το «σπίτι» του.

screen-shot-2016-12-22-at-12-05-20

Πριν περίπου τρεις εβδομάδες ήμουν στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, ψάχνοντας για παγόβουνα, ηφαίστεια και northern lights!

screen-shot-2016-12-22-at-12-05-01

Οι Ισλανδοί είναι πολύ περήφανοι για την χώρα τους και την σχέση τους με την φύση.

screen-shot-2016-12-22-at-12-08-32

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ζουν σε ένα μέρος αρκετά αφιλόξενο και παρόλες τις δυσκολίες έχουν καταφέρει όχι απλά να συμβιβαστούν με αυτές αλλά να συμβιώνουν με ένα πολύ δραστήριο υπέδαφος, που τους προσφέρει άπλετη γεωθερμική ενέργεια αλλά ελάχιστα περιθώρια για καλλιέργειες.

screen-shot-2016-12-22-at-11-53-29

screen-shot-2016-12-22-at-11-40-45

Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή και στην Ισλανδία το ψήσιμο γίνεται στο έδαφος! Η ζύμη τοποθετείται σε μία κλειστή κατσαρόλα την οποία θάβουν σε εδάφη με υψηλή γεωθερμική δραστηριότητα, και την αφήνουν εκεί για 7-10 ώρες, σε θερμοκρασία περίπου 100 βαθμούς.

screen-shot-2016-12-22-at-11-40-13

Υλικά

2 1/2 κούπες αλέυρι σίκαλης

1 κούπα αλεύρι σταρένιο ολικής αλέσεως

1 1/2 κούπα κεφίρ/αριάνι/ξινόγαλα

1 κούπα μελάσσα

3/4 κούπας ζεστό νερό

2 κ.γλ αλάτι

1 κ.γλ baking powder

 

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε την μελάσσα στο ζεστό νερό ώστε να είναι λιγότερο παχύρευστη.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, χωρίς να το παρακάνουμε για να μην γίνει ελαστική η ζύμη, θέλουμε να είναι ψιχουλιαστή.
  3. Ψήνουμε στους 100 βαθμούς, στον αέρα, για 7 έως 10 ώρες!

Tips:

  • Στην δική μου απόπειρα άφησα το ψωμί στον φούρνο για 13 ώρες, αλλά σε πολλές συνταγές προτείνουν από 5 έως 10 ώρες, χωρίς να το έχω δοκιμάσει. Πρέπει να καλύψουμε την φόρμα σφιχτά με αλουμινόχαρτο ώστε το ψωμί να ψηθεί χωρίς να εξατμιστούν τα υγρά του.
  • Αντί για μελάσσα με νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1  1/3 κούπα golden syrup, ή μέλι με νερό. Η κανονική συνταγή λέει για golden syrup αλλά για μένα το να προσθέσω κάτι τόσο βιομηχανοποιημένο θα με έκανε να χάσω την μαγεία αυτής της συνταγής 🙂
  • Βρίσκομαι στην Ρόδο για διακοπές και με μεγάλη χαρά ανακάλυψα μια μεγάλη ποικιλία από αλεύρια στο super market! Χρησιμοποίησα αλεύρι σίκαλης από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου και αλεύρι ολικής άλεσης από την Θεσσαλία.

screen-shot-2016-12-22-at-11-52-22

screen-shot-2016-12-22-at-11-52-28

Αν το ξεχάσατε μπορείτε ακόμα να μας ψηφίσετε για τον διαγωνισμό του BHMAGourmet παρακάτω:

Food blog awards

(Ψηφίστε μας.)

Advertisements

4 comments


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s