Κεφίρ, προζύμι και cinnamon rolls

Kefir sourdough rolls

Η ζύμη για τα ρολά κανέλλας είναι σχετικά απαιτητική… Πρέπει να μην παραψηθεί, να διατηρεί την υγρασία της, να μην διαλύεται όταν τυλίγεις την γέμιση, κτλ κτλ. Ήθελα να κάνω μία παραλλαγή με αλεύρι ολικής αλλά κάθε φορά κατέληγα με μία ζύμη που δεν θύμιζε καθόλου τσουρέκι και ήταν πολύ σκληρή και στεγνή.

Kefir sourdough rolls

Τελικά τα κατάφερα να ενσωματώσω όχι μόνο αλεύρι ολικής, αλλά προζύμι και κεφίρ στην ζύμη.

Kefir sourdough rolls

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ζύμη και με την κλασσική γέμιση κανέλλας όπως στην αρχική μου συνταγή εδώ.

Kefir sourdough rolls

Προτίμησα να φτιάξω μία γέμιση από δαμάσκηνα, χωρίς πολλή ζάχαρη ώστε να έχει αρκετή οξύτητα σε αντίθεση με την ζύμη που την έκανα λίγο πιο γλυκιά από συνήθως.

Αν δεν έχετε προζύμι μπορείτε να το παραλείψετε και να αυξήσετε την φρέσκια μαγιά από 8 σε 15 γραμμάρια.

Σε επόμενα ποστ θα αναφερθώ αναλυτικά στο προζύμι 🙂

Kefir sourdough rolls

Υλικά για την ζύμη

200 γρ αλεύρι ολικής

150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ προζύμι

80-100 γρ μέλι

8 γρ φρέσκια μαγιά

250 ml κεφίρ

40 ml γάλα

1 αυγό

70 γρ βούτυρο

 

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια και τα περνάμε από κόσκινο.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο.
  3. Σε 40 ml γάλα διαλύουμε την μαγιά.
  4. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το γάλα, το κεφίρ, το μέλι, το βούτυρο, το αυγό και το προζύμι (όλα τα υλικά δηλαδή). Αρχικά τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  5. Αν έχουμε μίξερ χρησιμοποιούμε τον γάντζο για την ζύμη και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά (προσοχή να μην υπερθερμανθεί το μίξερ χειρός, έχω κάψει δύο μέχρι στιγμής…)
  6. Μετά τα 10 λεπτά βγάζουμε την ζύμη από το μπολ, στον πάγκο, στον οποίο έχουμε απλώσει αρκετό αλεύρι.Ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.
  7. Δίνουμε το σχήμα μπάλας και αφήνουμε την ζύμη σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, σκεπασμένη με ένα υγρό πανί.
  8. Κανονικά ξαναζυμώνουμε με τα χέρια για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη της γλουτένης, αλλά μπορείτε να το παραλείψετε και να αφήσετε την ζύμη περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.
  9. Τέλος ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη και προσθέτουμε την γέμιση!
  10. Για χρώμα, όταν έχουν ήδη ψηθεί τα rolla, τα αλοίφουμε με αυγό στο οποίο έχουμε διαλύσει μέλι (δίνει πιο sticky εμφάνιση) και τα βάζουμε και πάλι στον φούρνο για 5 λεπτά βλέποντας το χρώμα τους.

Συμβουλές

Στο ψήσιμο, προτείνω θερμοκρασία περίπου 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά στον αέρα. Πρέπει όμως να τα παρακολουθείτε ώστε να μην βγούν πολύ στεγνά. Προτείνω επίσης να τα καλύψετε με αλουμινόχαρτο και να το αφαιρέσετε όταν τα αλείψετε με το αυγό στο τέλος.

Ως «ολίγον» τελειομανής κρατιέμαι να μην υπεραναλύσω το πόσο αναπτυγμένη πρέπει να είναι η γλουτένη για τα cinnamon rolls και τι είδους ζύμωμα θα κάνετε για να το πετύχετε. Εξαρτάται επίσης και από το πόσο σκληρό θα είναι το αλεύρι σας, καλύτερα να είναι ενισχυμένο για ψωμί για να βγει η ζύμη πιο ελαστική.

Για γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαρμελάδα ή να φτιάξετε την δική σας. Μία απλή συνταγή είναι να βράσετε με λίγο νερό οποιαδήποτε φρούτα, και όταν πολτοποιηθούν τελείως να προσθέσετε αλεύρι στο κατσαρολάκι με τα φρούτα, ώστε η γέμιση να είναι αρκετά παχύρευστη (αλλιώς δεν θα απλώνεται). Το έχω δοκιμάσει με δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, φράουλες κτλ 🙂

 

Advertisements

3 comments

    • Καλημέρα και ευχαριστώ! Έχω αρχίσει να πειραματίζομαι με το κεφίρ γιατί μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν το προζύμι στο ψωμί, είναι πολύ ενδιαφέρον 🙂

      Μου αρέσει!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s