Pomegranate Hazelnut – Τάρτα ρόδι – Καλή χρονιά

Tart

Το πρώτο post του 2016 είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό έθιμο με το σπάσιμο του ροδιού. Εγώ έσπασα το ρόδι λοιπόν για την συνταγή μου.

A piece of tart

Η ιδέα μου ήρθε όταν η Aegean στο τέλος του ταξιδιού μας, έδωσε σε όλους του επιβάτες της πτήσης από ένα ρόδι για να το σπάσουμε ως γούρι και να διαδόσουμε το ελληνικό έθιμο. Δεν το έσπασα όμως στο πεζούλι της πόρτας αλλά στον πάγκο της κουζίνας.

Tart

Pomegranate on a plate

Triangles of tart

Στην συνταγή φτιάχνω μία κλασσική ζύμη τάρτας (πάντα χρησιμοποιώ την ίδια συνταγή για την τάρτα η οποία είναι εδώ) και η γέμιση είναι από την συνταγή μου για lemon curd, απλά αντικαθιστώ το λεμόνι με χυμό από ρόδι.

Screen Shot 2016-01-08 at 13.11.20

Screen Shot 2016-01-08 at 13.12.14

Επιτέλους ξεκόλλησα από τα πολυαγαπημένα αμύγδαλα, και χρησιμοποίησα τριμμένα φουντούκια – αν και τα αμύγδαλα θα ήταν εξίσου ωραία βεβαίως βεβαίως.

Winter autumn

Η επιστροφή από την ελληνική πραγματικότητα, την ζέστη και τον ήλιο ομολογουμένως δεν ήταν εύκολη, οπότε θα βρείτε και πάλι «μη σχετικές» φωτογραφίες σε αυτό το post. Χειμώνας για τα καλά πλέον.

Συνταγή για την ζύμη της τάρτας εδώ

Υλικά για την κρέμα – curd

50-100 γρ ζάχαρη (αν ο χυμός ρόδι είναι αρκετά γλυκός, την παραλείπουμε τελείως)

2 αυγά

4 κρόκοι (κρατάμε τα ασπράδια για να κάνουμε μαρέγκα)

200 ml χυμό ρόδι

50 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

2 κ.σ. corn flour

1 κούπα ιταλική μαρέγκα (την οποία θα φτιάξουμε στην συνέχεια)

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε την ζάχαρη με τα αυγά σε ένα μπολ. Κρατάμε τα ασπράδια ξεχωριστά.
  2. Βάζουμε τον χυμό ρόδι να βράσει ενώ διαλύουμε το corn flour στον χυμό λεμονιού.
  3. Όταν βράσει ο χυμός ρόδι, τον προσθέτουμε στον μπολ με τα αυγά και την ζάχαρη ανακατεύοντας, και βάζουμε μετά όλο το μίγμα πίσω στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύρευστο.
  4. Προσθέτουμε το μίγμα του χυμού λεμονιού.
  5. Η κρέμα θα γίνει ομοιόμορφη όταν την ανακατέψουμε με περίπου μία κούπα μαρέγκα.

The tart

Συνταγή για την ιταλική (ψημένη) μαρέγκα 

4 ασπράδια

200 γρ ζάχαρη

20 γρ μέλι

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι την ζάχαρη με το μέλι, και 4 κ.σ. νερό, ή παραπάνω, ίσα όμως για να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα, βάζουμε χρονόμετρο 7 λεπτά, και χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε το μίγμα να σιγοβράζει.
  2. Ταυτόχρονα χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, σε χαλαρή μαρέγκα.
  3. Μετά τα 7 λεπτά, προσθέτουμε προσεκτικά το καυτό σιρόπι της ζάχαρης, ανακατεύοντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, στην μαρέγκα.
  4. Όταν προσθέσουμε όλο το σιρόπι, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κρυώσει το μπολ, και μέχρι η μαρέγκα να είναι σφιχτή και να μην ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ.
The tart was burned

Η μία τάρτα μου ψήθηκε λιιιιγο παραπάνω

Συναρμολόγηση

  1. Ανακατεύουμε την κρέμα με την μαρέγκα, και γεμίζουμε με αυτήν, την τάρτα.
  2. Προσθέτουμε φρέσκο ρόδι και φουντούκια!

The tart

Tips:

Όπως και για το lemon curd, για να γίνει ομοιόμορφη η κρέμα είναι καλό όταν επιστρέφουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι, να περαστεί από το σουρωτήρι, καθώς και όταν προσθέτουμε το corn flour. Θα είναι πηχτή η κρέμα σε αυτή την συνταγή θα βάλουμε και την μαρέγκα.

The fruit

 

Advertisements

2 comments

  1. Πολύ ενδιαφέρον η κρέμα με ρόδι και αλλά και η τάρτα που μας προτείνεις.
    Όπως πάντα μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου, σήμερα ξεχώρισα την δεύτερη (εκτός από αυτές με το τοπία/γάτα 🙂 )
    Ευχές για μια υπέροχη χρονιά!!

    Αρέσει σε 1 άτομο


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s