Chestnut Roll – Xmas edition

Αναπόφευκτα κλισέ αρχίζουμε χριστουγεννιάτικα post, με λατρεμένα κάστανα και πάλι. Είναι πλέον παντού στην αγορά, οπότε δύσκολα αντιστέκομαι να τα αγοράσω. Τι και αν χρειάζονται ώρες καθάρισμα, με λίγη βοήθεια έχουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα από παραπάνω χέρια να ετοιμάζουν τα κάστανα. Συνεργασία 🙂

Chestnut roll Chestnut roll

Τα τυλιχτά κέικ, ή αλλιώς κέικ κορμός, ή roll/roulade, πείτε το όπως θέλετε, απλά κλέβουν ματιές θαυμασμού. Επίσης είναι εύκολα για εναλλακτικές συνταγές, αφού αλλάζοντας την γέμιση οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Chestnut roll

Η αλήθεια είναι δεν είχα ξαναδοκιμάσει να φτιάξω cake-roll και συνήθως η πρώτη μου προσπάθεια σε κάτι καινούριο – στην μαγειρική και όχι μόνο – είναι μία πανυγηρική αποτυχία. Πολλές φορές και η δεύτερη, και η τρίτη. Αλλά όχι σε αυτή την συνταγή.

Screen Shot 2015-12-19 at 22.21.11

Υλικά για το cake/παντεσπάνι

3 αυγά

80 γρ ζάχαρη άχνη

80 γρ αλεύρι

Διαδικασία

  1. Χωρίζουμε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μαζί με την άχνη.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας χωρίς μίξερ.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, χωρίς μίξερ, με κόσκινο.
  4. Ψήνουμε στους 180 για 15 λεπτά περίπου σε ένα ορθογώνιο ταψί. Η ζύμη πριν ψηθεί θα έχει ύψος περίπου 1-1.5 εκατοστό.
  5. Αφού βγάλουμε το cake από τον φούρνο το κάνουμε ρολό με μία πετσέτα (Video με οδηγίες εδώ!) και το αφήνουμε να πάρει το σχήμα για 15-20 λεπτά. Όταν κρυώσει το ξετυλίγουμε προσεκτικά και αφήνουμε να κρυώσει τελέιως για να μην λιώνει η γέμιση όταν την απλώνουμε.

Chestnut roll

Υλικά για την γέμιση

1 συσκευασία mascarpone (250 gr)

Πουρές από κάστανο (περίπου 300 gr μπορείτε να βάλετε περισσότερο ή λιγότερο) (Συνταγή εδώ)

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε το mascarpone με τον πουρέ από κάστανα, και δοκιμάζουμε για να βρούμε την αναλογία που είναι όσο ισορροπημένη προτιμάμε.

Chestnut roll

Συναρμολόγηση

1/2 κούπα καφές φίλτρου ή ελληνικός, με 1-2 κουταλιές λικέρ

  1. Με ένα κουτάλι βρέχουμε το εσωτερικό του cake με το μίγμα καφέ και λικέρ.
  2. Απλώνουμε την γέμιση και τυλίγουμε.
  3. Βρέχουμε και το εξωτερικό του cake με τον ίδιο τρόπο, ελαφρά.
  4. Απλώνουμε γέμιση και στο εξωτερικό του cake.

Chestnut roll

Και Καλές Γιορτές 🙂

Advertisements

5 comments

  1. Τέλειο! Μόλις τελείωσα και εγώ το δικό μου, στην πρώτη προσπάθεια και βασίστηκα σε κάστανο και σοκολάτα … Περιμένω να δοκιμάσω αύριο το πρωί…
    Μάλιστα τώρα έψαχνα ιδέες για food styling, και βλέπω το mail με την ανάρτησή σου και λέω εδώ είμαστε! Φαίνεται υπέροχο και λαχταριστό, και οι φωτογραφίες έχουν Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα!!!!
    Καλές Γιορτές !!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Και εσύ roll με κάστανο? Χαχαχα! Έχουμε την ίδια έμπνευση πάντως,συχνά σκέφτομαι κάτι και μπαίνω και το βλέπω φρεσκοδημοσιευμένο στο Νεανικόν! Σίγουρα θα είναι τέλειο με σοκολάτα. Ήμουν 50/50 να το έκανα με σοκολάτα αλλά ήθελα να επικρατήσει το κάστανο!Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, καλές γιορτές!

      Μου αρέσει!

  2. Καλημέρα !!!! Έχεις δίκιο με το ρολό its all about the recipe!! Έχει τύχει να παλεύω να το ρολάρω και άλλες φορές να το κάνω χωρίς κανέναν κόπο!!! Το δικό σου είναι φανταστικό και πολύ εορταστικό !! Άσε που αγαπώ κάστανο!!! Καλές γιορτές εύχομαι!!

    Μου αρέσει!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s