Kumquat Yoghurt Cake

Screen Shot 2015-11-28 at 16.36.09

Είναι ένα απλό sponge cake, παντεσπάνι στην ουσία, με γέμιση από γιαούρτι και topping από κουμ-κουάτ. Γιατί κουμ-κουάτ; Βλέπω στο σούπερ μάρκετ, κάτι μικρά, συμπαθητικά, λεμονάκια, τα οποία μου ήταν γνωστά από το γλυκό κουμ-κουάτ από την Κέρκυρα.Πρώτη φορά τα βρήκα φρέσκα, και χωρίς να έχω ιδέα τι μπορώ να τα κάνω, τα αγόρασα.

Kumquats on a green plate

Ένα διαβεβαιώνω: ωμά δεν τρώγονται. Οπότε τα έκανα σιροπιαστά και κράτησα το σιρόπι τους με το οποίο «πότισα» το κέικ. Η γέμιση είναι σκέτο γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς τίποτα!

Kumquat yoghurt cake from above

Το σημερινό post ήταν σχεδιασμένο να γίνει κάτι άλλο, αλλά προσαρμόστηκε στα περιεχόμενα του ψυγείου. Είναι γνωστό ότι σε αυτό το σπίτι μας αρέσουν τα αμύγδαλα, πόσο μάλλον το μάρζιπαν… Συνήθως αγοράζουμε τα υλικά την ίδια μέρα που φτιάχνω το γλυκό, αλλά αυτή την φορά (τι το ήθελα) τα αγόρασα την προηγούμενη. Και δεν έμεινε ίχνος μάρζιπαν για να κάνω το γλυκό. Άρα η συνταγή μας δεν έχει αμύγδαλα.

Kumquat yoghurt cake detail

Υλικά για το κέικ:

6 αυγά

160 γρ ζάχαρη άχνη

160 γρ αλέυρι

λίγες σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού

Διαδικασία

  1. Χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και προσθέτουμε την ζάχαρη στα μισά της διαδικασίας, όσο η μαρέγκα δεν είναι πολύ σφιχτή ακόμα.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας το. Ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
  4. Προσθέτουμε και τους κρόκους.
  5. Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ή τρία μέρη ανάλογα με την φόρμα που έχουμε. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά στους 180 παρακολουθώντας να μην καεί η επιφάνεια.

Kumquat yoghurt cake

Υλικά για το σιροπιαστό κουμ-κουάτ

περίπου 100 γρ φρέσκα κουμ κουάτ

5 κ.σ. ζάχαρη

3/4 κούπας νερό

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τα κουμ-κουάτ σε ροδέλες και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το νερό και την ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά (μετράμε από την στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι).

Σερβίρισμα:

500 γρ γιαούρτι στραγγιστό

Μοιράζουμε το σιρόπι στις στρώσεις του κέικ μας ή το βάζουμε όλο στην μεσαία στρώση. Συναρμολογούμε όπως στις φωτογραφίες, με εναλλάσσοντας το κέικ με το γιαούρτι και τέλος προσθέτοντας τα κουμ κουάτ (χωρίς το σιρόπι τους).

Kumquat yoghurt cake from above


Ένα σχόλιο

  1. Πάρα πολύ αγαπημένα τα kumquats !! Είχα πριν λίγα χρόνια ένα δεντράκι στη βεράντα και κάθε χρόνο μου έδινε καρπούς και έτσι έφτιαχνα γλυκό του κουταλιού.
    Πολύ ωραία ιδέα για κέικ, φαίνεται υπέροχο στις φωτογραφίες σου !!!
    Καλό μήνα!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • 🙂 Αρχικά ήθελα να βάλω mascarpone, αλλά δεν είχα εκείνη την στιγμή. Αλλά μου άρεσε πολύ με το γιαούρτι, ήταν πολύ δροσιστικό τελικά! Ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Μου αρέσει!


Σχολιάστε