Είναι ένα απλό sponge cake, παντεσπάνι στην ουσία, με γέμιση από γιαούρτι και topping από κουμ-κουάτ. Γιατί κουμ-κουάτ; Βλέπω στο σούπερ μάρκετ, κάτι μικρά, συμπαθητικά, λεμονάκια, τα οποία μου ήταν γνωστά από το γλυκό κουμ-κουάτ από την Κέρκυρα.Πρώτη φορά τα βρήκα φρέσκα, και χωρίς να έχω ιδέα τι μπορώ να τα κάνω, τα αγόρασα.
Ένα διαβεβαιώνω: ωμά δεν τρώγονται. Οπότε τα έκανα σιροπιαστά και κράτησα το σιρόπι τους με το οποίο «πότισα» το κέικ. Η γέμιση είναι σκέτο γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς τίποτα!
Το σημερινό post ήταν σχεδιασμένο να γίνει κάτι άλλο, αλλά προσαρμόστηκε στα περιεχόμενα του ψυγείου. Είναι γνωστό ότι σε αυτό το σπίτι μας αρέσουν τα αμύγδαλα, πόσο μάλλον το μάρζιπαν… Συνήθως αγοράζουμε τα υλικά την ίδια μέρα που φτιάχνω το γλυκό, αλλά αυτή την φορά (τι το ήθελα) τα αγόρασα την προηγούμενη. Και δεν έμεινε ίχνος μάρζιπαν για να κάνω το γλυκό. Άρα η συνταγή μας δεν έχει αμύγδαλα.
Υλικά για το κέικ:
6 αυγά
160 γρ ζάχαρη άχνη
160 γρ αλέυρι
λίγες σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού
Διαδικασία
- Χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και προσθέτουμε την ζάχαρη στα μισά της διαδικασίας, όσο η μαρέγκα δεν είναι πολύ σφιχτή ακόμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινίζοντας το. Ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
- Προσθέτουμε και τους κρόκους.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ή τρία μέρη ανάλογα με την φόρμα που έχουμε. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά στους 180 παρακολουθώντας να μην καεί η επιφάνεια.
Υλικά για το σιροπιαστό κουμ-κουάτ
περίπου 100 γρ φρέσκα κουμ κουάτ
5 κ.σ. ζάχαρη
3/4 κούπας νερό
Διαδικασία
- Κόβουμε τα κουμ-κουάτ σε ροδέλες και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το νερό και την ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά (μετράμε από την στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι).
Σερβίρισμα:
500 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Μοιράζουμε το σιρόπι στις στρώσεις του κέικ μας ή το βάζουμε όλο στην μεσαία στρώση. Συναρμολογούμε όπως στις φωτογραφίες, με εναλλάσσοντας το κέικ με το γιαούρτι και τέλος προσθέτοντας τα κουμ κουάτ (χωρίς το σιρόπι τους).
Πάρα πολύ αγαπημένα τα kumquats !! Είχα πριν λίγα χρόνια ένα δεντράκι στη βεράντα και κάθε χρόνο μου έδινε καρπούς και έτσι έφτιαχνα γλυκό του κουταλιού.
Πολύ ωραία ιδέα για κέικ, φαίνεται υπέροχο στις φωτογραφίες σου !!!
Καλό μήνα!!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ναι τελικά ήταν πολύ ωραία τα kumquats, τα λάτρεψα. Ένα δεντράκι να είχα θα ήταν ό,τι πρέπει 🙂 Καλό μήνα επίσης!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Α, τι ωραίο κέικ! Εγώ που έχω δεντράκι και δεν ξέρω τι να το κάνω; Μου έδωσες ιδέα! Καλό μήνα.
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Καλό μήνα! Tι ωραία, όλοι έχετε δεντράκια kumquat, νομίζω θα πάρω και εγώ πια!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
μου αρέσει που έχει σκέτο το γιαούρτι και θα είναι εξαιρετικό με το παντεσπάνι σοροπιασμένο από τα λεμονάκια.Τέλειες οι γεύσεις φαντάζομαι!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
🙂 Αρχικά ήθελα να βάλω mascarpone, αλλά δεν είχα εκείνη την στιγμή. Αλλά μου άρεσε πολύ με το γιαούρτι, ήταν πολύ δροσιστικό τελικά! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Τα λατρεύω τα κουμ κουάτ σε όλες τους τις μορφές (καλά ναι ωμά δεν τα έχω δοκιμάσει) ! Πολύ όμορφο το naked cake σου και με ωραίους γευστικούς συνδυασμούς! Καλή εβδομάδα εύχομαι!
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
Ευχαριστώ και καλή βδομάδα επίσης!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!