Κολοκύθες και γλυκοπατάτες

DSC_6221

DSC_6182

Είναι η εβδομάδα της κολοκύθας. Δεν γινόταν να αποφύγω ένα τέτοιο post. Τις βλέπω παντού. Στα σούπερ μάρκετ, στο facebook, στολισμένες έξω από τις πόρτες. Πλέον όχι μόνο τις βλέπω, αλλά τις μαγείρεψα κιόλας. Περίσσεψε τόση κολοκύθα που φάγαμε κολοκυθόσουπα και δύο τάρτες. 

DSC_6210

Η συνταγή μου είναι απλή, και συνδιάζει την κολοκύθα με την γλυκοπατάτα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πολλή ζάχαρη, έως και καθόλου! Η γλυκοπατάτα είναι υπεραρκετή κατά την γνώμη μου για να δώσει γλυκιά γεύση και πιο σταθερή υφή στην γέμιση της τάρτας.

Pumpkin pie

Επίσης, μπορείτε να σταματήσετε το γλυκό στο στάδιο που βάζουμε κολοκύθες και γλυκοπατάτες στο φούρνο, και να το σερβίρετε έτσι. Ή να τις πολτοποιήσετε και να κάνετε το spread. Ή ένα-δυο βήματα παρακάτω και να κάνετε τάρτα με crumble, όπως εδώ.

DSC_6148

Έκανα την τάρτα δύο φορές,την πρώτη φορά με την κλασσική κόκκινη κολοκύθα. Την δεύτερη φορά χρησιμοποίησα το είδος butternut squash, και ομολογουμένως η τάρτα ήταν πιο νόστιμη και ήταν πιο εύκολο το κόψιμο της κολοκύθας.

Συνταγή για την τάρτα στο προηγούμενο post εδώ.

Υλικά για την γέμιση

300 γρ κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε κομματάκια

300 γρ γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε κομματάκια

2-3 κ.σ. mascarpone (προαιρετικά)

1-2 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Βάζουμε την κολοκύθα και την γλυκοπατάτα στον φούρνο, με λίγη πασπαλισμένη ζάχαρη, μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν εύκολα με ένα πιρούνι. Περίπου 40 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Η κολοκύθα μου ήταν εύκολο να ξεφλουδιστεί πριν μπει στον φούρνο. Η κόκκινη κολοκύθα δεν ξεφλουδίζει τόσο εύκολα, οπότε μπορείτε να την βάλετε με την φλούδα και να την ξεφλουδίσετε μετά.
  2. Λιώνουμε τις κολοκύθες και τις γλυκοπατάτες στο μπλέντερ, ή στο χέρι.
  3. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. mascarpone προαιρετικά.

DSC_6201

Υλικά για το crumble

250 γρ αλεύρι

125 γρ βούτυρο

2 κ.σ. νιφάδες βρώμης η ξηροί καρποί

3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με το αλεύρι την βρώμη και την ζάχαρη, στο χέρι, για να γίνει ένα «ψιχουλιαστό» μίγμα, ανομοιογενές.
  2. Το βάζουμε στον φούρνο, στους 200, για 10-15 λεπτά. Κάθε 5 λεπτά, μόλις δούμε ότι η επιφάνεια πήρε χρώμα, ανακατεύουμε το μίγμα για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Συναρμολόγηση

Βάζουμε την γέμιση, πάνω στην ψημένη τάρτα, και προσθέτουμε το ψημένο crumble!

DSC_6174

Advertisements

One comment

  1. Πολύ όμορφη και φθινοπωρινή πρόταση! Δεν έχω φτιάξει ποτέ τάρτα κολοκύθας και νομίζω πως πρέπει να το βάλω στα υπόψιν. Επίσης μου αρέσει η δουλειά που κάνεις με τις φωτογραφίες, που προσπαθείς να εμπλουτίσεις την ιστορία με διαφορετικές φωτογραφίες και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα.

    Αρέσει σε 1 άτομο


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s