My chestnut addiction

The chestnut pie

A heart of chestnuts

Τα κάστανα είναι η πρόσφατη ανακάλυψη μου. Ως παιδί δεν μου άρεσαν καθόλου τα καβουρδισμένα κάστανα, και εξακολουθούν να μην μου αρέσουν, καβουρδισμένα.

Chestnuts and pears

*Προσοχή: Περιλαμβάνονται «όχι-απόλυτα-σχετικές» φωτογραφίες από μία βόλτα στο δάσος.

A dear deer

Γνωρίζοντάς τα καλύτερα όμως, πλέον πραγματικά δεν μπορώ να αντισταθώ στην κρέμα κάστανο με βανίλλια.

Μπορεί όντως η διαδικασία να είναι χρονοβόρα. Άντε να τα καθαρίσεις, και να τα πολτοποιήσεις και να τα βράσεις, κτλ κτλ κτλ. Αλλά αν ο απόλυτος σκοπός είναι η κρέμα, τότε υπάρχει και έτοιμη στα σούπερ μάρκετ. Νοστιμότατη, αρκεί όμως να έχει περισσότερα κάστανα από ζάχαρη.

Και σκεφτόμουν, πώς να χρησιμοποιήσω την κρέμα από κάστανα, ώστε να σταματήσω να την τρώω με το κουτάλι; Μία τάρτα από κάστανα μου φάνηκε η καλύτερη επιλογή, με φρέσκα αχλάδια για φθινοπωρινό bonus.

Pie and powder sugar

Υλικά για την τάρτα:

80 γρ άχνη
250 γρ αλευρι
1 αυγό
125 γρ βούτυρο
Λίγο αλάτι
Διαδικασία:
  1. Κοσκινίζουμε και ανακατέουμε το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
  3. Με τα χέρια ανακατεύουμε το μίγμα ώστε να γίνει ένα μίγμα από ψίχουλα. Πιέζουμε με την παλάμη στον πάτο του μπολ ώστε να λιώσουμε τα κομματάκια του βουτύρου και να ανακατευτούν με το αλέυρι.
  4. Μέχρι στιγμής το μίγμα δεν θυμίζει καθόλου τάρτα, δεν είναι καθόλου ομογενές. Προσθέτουμε στην μέση του μίγματος το αυγό, αφού το έχουμε χτυπήσει λίγο μόνο του σε ένα μπολ.
  5. Καλύπτουμε το αυγό με το αλεύρι, και ανακατεύουμε με τον ίδιο τρόπο του ανακατεύψαμε το βούτυρο.
  6. Η ζύμη θα ομογενοποιηθεί σιγά σιγά, και όταν γίνει μία μπάλα, την καλύπτουμε με μεμβάνη και την αφήνουμε το ψυγείο για μισή ώρα.
  7. Ψήνουμε στους 200 μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

Tips:

Αυτή η συνταγή, για μένα είναι η τέλεια τάρτα. Το μυστικό είναι στο ανακάτεμα με το βούτυρο, και στην ζάχαρη άχνη αντί για κρυσταλλική ζάχαρη. Επίσης είναι σημαντικό να έχουμε την κατάλληλη φόρμα για την τάρτα, για να μην είναι πολύ λεπτή.

A piece of pie

Υλικά για την κρέμα από κάστανα

500 γρ κάστανα (βάρος από ακαθάριστα κάστανα)

100-150 γρ ζάχαρη

εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία

  1. Χαράζουμε την εξωτερική φλούδα του κάστανου (ώστε να μπαίνει μέσα νερό), και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 30 λεπτά.
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν ή τα βάζουμε κάτω από κρύο νερό, ώστε να τα καθαρίσουμε (θα έχουν μαλακώσει αλλά και πάλι θα πάρει κάποια ώρα).
  3. Βάζουμε τα καθαρισμένα κάστανα να βράσουν άλλα 20 λεπτά σε λίγο νερό που τα καλύπτει.
  4. Αφαιρούμε τα κάστανα από το νερό (το κρατάμε όμως) και τα πολτοποιούμε ξεχωριστά.Βάζουμε τον πολτό στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλλια και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια για άλλα 10 λεπτά (αν δεν ανακατεύουμε πετάγεται  καυτό νερό επειδή είναι αρκετά ομογενές μίγμα όταν βράζει).

Tips:

Σερβίρουμε προσθέτοντας στην επιφάνεια είτε φρέσκα αχλάδια, είτε αχλάδια μαγειρεμένα σε κατσαρολάκι με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα, είτε με ξηρούς καρπούς (ταιριάζουν με pecan, καρύδια, κτλ).

Στην συνταγή αυτή βράζουμε πολύ τα κάστανα για να είναι πολύ μαλακά, αλλά έχω δει πολλές συνταγές πολύ λιγότερο χρόνο βρασμού.

Handful of chestnuts

Autumn path

Advertisements

5 comments

  1. Παράθεμα: Κολοκύθες και γλυκοπατάτες | Παντεσπάνι

  2. Παράθεμα: Chestnut Roll – Xmas edition | Παντεσπάνι

  3. Παράθεμα: Pomegranate Hazelnut – Τάρτα ρόδι – Καλή χρονιά | Παντεσπάνι

  4. Παράθεμα: Waterlemon Meringue pie « Παντεσπάνι


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s