Rock(ing) and Roll(ing) Cinnamon Rolls.

cinnamon

Λίγη κανέλα…λίγο αλεύρι…μία κούπα ζεστός καφές…και υπομονή να φουσκώσει η ζύμη 🙂 Τα «ρολλά κανέλας» ή αλλιώς cinnamon rolls, ή kanelsnurrer, ή kanelsnegle στα αγγλικά, σουηδικά και δανικά αντίστοιχα, είναι πολυαγαπημένα μου.

DSC_5688

Μπορούν να γίνουν με διαφορετική γέμιση, δηλαδή είτε μόνο με κανέλα, είτε με κανέλα και τριμμένα αμύγδαλα ή μάρζιπαν.

DSC_5650

Μια ιδέα είναι αντί για αμύγδαλα να έχουν γέμιση με κανέλα και ταχίνι, ή ταχίνι σοκολάτας! Στην συνταγή αυτή έχουν γέμιση μάρζιπαν.

Επίσης, έκανα μία προσπάθεια να τους δώσω ένα πιο πρωτότυπο σχήμα από το συνηθισμένο roll. Παρακάτω έχω και φωτογραφίες για να σας κατατοπίσουν, είναι πιο εύκολο απ’ότι φαίνεται.

DSC_5627

Απλά, δεν είχα υπολογίσει καλά ότι είμαστε στα μέσα Σεπτέμβρη. Και σκοτεινιάζει νωρίτερα.

autumn

Άρα μέχρι να αγοράσω υλικά, να κάνω την ζύμη και να φουσκώσει, παραλίγο να μας πάρουν τα σκοτάδια και για να βγάλω φωτογραφίες το πώς πλάθουμε την ζύμη, τα βγάλαμε στο μπαλκόνι άρον άρον όλα.

Και έβγαλα φωτογραφίες τα έτοιμα, ψημένα cinnamon rolls την επόμενη μέρα.

DSC_5673

Οπότε δυστυχώς οι φωτογραφίες της ζύμης δεν ήταν όσο προσεγμένες θα ήθελα. Αλλά τέλος πάντων!

sunset

Υλικά για την ζύμη

35 γρ φρέσκια μαγιά ( ή 8 γρ ξηρή μαγιά)

400 ml γάλα

150 γρ βούτυρο

1 αυγό

700 γρ αλεύρι (περίπου!)

1/2 κούπας ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

ξύσμα από λεμόνια ή πορτοκάλια

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα ή χλιαρό νερό, με μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Την αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει λίγο.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε την ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει.Προσθέτουμε το μίγμα με την μαγιά, και το αυγό.
  3. Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με την μαγιά. Υπολογίζουμε περίπου το αλεύρι ανακατεύοντας και βλέποντας η ζύμη να μην κολλάει.
  4. Μπορούμε να ανακατεύψουμε με το μίξερ, χρησιμοποιώντας τον γάντζο, ή αλλιώς με τα χέρια (λίγη γυμναστική πριν καταναλώσουμε τις θερμίδες μας).
  5. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα.Και ανακατεύουμε.Ανακατεύουμε.Ανακατεύουμε.Για περίπου 10 λεπτά. Με μικρά διαλείματα απολαμβάνοντας την μυρωδιά της μαγιάς.Ούτως η άλλως εδώ είναι το καλύτερο μέρος της διαδικασίας, και όχι το φάγωμα.
  6. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει, σκεπασμένη με μία πετσέτα που έχουμε βρέξει με ζεστό νερό. Προσωπικά, προθερμαίνω τον φούρνο στους 50 βαθμούς, τον κλείνω (σημαντικο!) και αφήνω την ζύμη στον φούρνο να φουσκώσει (ο φούρνος ΚΛΕΙΣΤΟΣ).
  7. Κάνουμε την γέμιση όσο περιμένουμε.
  8. Μετά από μία ώρα αρχίζουμε να την πλάθουμε, όπως στις κάτω εικόνες.
  9. Εγώ την χώρισα σε δύο μέρη, και έφτιαξα δύο μεγάλα, λεπτα τετράγωνα. Άπλωσα στο καθένα την γέμιση και το δίπλωσα στην μέση.Τέλος τα έκοψα όπως στις φωτογραφίες.
  10. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στους 200.

Tip: Δεν έχει πολλή σημασία με τι σειρά κάνουμε τα βήματα, αρκεί να βγεί ένα ομοιόμορφο μίγμα χωρίς κομπάκια από αλεύρι, και αρκεί να μην ζεστάνουμε πολύ το γάλα και το αυγό γίνει ομελέτα 🙂

Υλικά για την γέμιση:

300-400γρ μάρζιπαν (έτοιμο ή το φτιάχνουμε μόνοι μας με τριμμένα αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη)

2 κ.σ. κανέλα

150 γρ βούτυρο

150 γρ μαύρη ζάχαρη (όχι καστανή)

Διαδικασία:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί!
  2. Απλώνουμε στην ζύμη και ψήνουμε.

DSC_5660

DSC_5662

DSC_5653


Ένα σχόλιο

  1. Εξαιρετική ιδέα !! Θα ήθελα να τα προσπαθήσω, λίγο διαφορετικά αλλά με το ίδιο άρωμα 🙂 Οι φωτογραφίες σε κάθε post είναι όλο και καλύτερες !! Ωραία και φράση για τα κλισέ ..

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Φαίνονται πεντανόστιμα και η εμφάνιση τέλεια! Αχ. Άσε. Έχω κι εγώ το ίδιο θέμα με τις φωτογραφίες. Σε λίγο που θα νυχτώνει και από τις 5:30 θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε. Χαχα. Επανέρχομαι στα ρολάκια. Καταπληκτικά, μπράβο!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Παράθεμα: Κεφίρ, προζύμι και cinnamon rolls « Παντεσπάνι


Αφήστε απάντηση στον/στην Pantespani Ακύρωση απάντησης