Salted espresso caramel. On a cheesecake.

giveaway2

 

Καλό μας μήνα και καλό φθινόπωρο! Αν και στην Ελλάδα ο καιρός θα αργήσει να θυμίσει φθινόπωρο, θα σας το θυμίσω εγώ με αυτό το post. Και με ένα μικρό δωράκι. (English on bottom!)luxuryΒασικά μου είχαν κάνει δώρο το τέλειο μπολάκι σχεδιασμένο από τους Normann Copenhagen, και είχα αυτή την ιδέα, να το κάνω και εγώ δώρο, για να προωθήσω λίγο και το ταπεινό blog μου. Να μην τα διαβάζουμε τα post τρεις και ο κούκος δηλαδή, ας γίνουμε τουλάχιστον τέσσερις.

salted

Το concept είναι απλό: Κάνετε share το post στο facebook, και like στην σελίδα μας. Παρασκευή 11 Σεπτεμρίου θα ανακοινωθεί ο τυχερός.

DSC_5514

Στο θέμα μας.Είχα ξαναδοκιμάσει να κάνω cheesecake με caramel sauce, αλλά θυμάμαι ότι δεν με ενθουσίασε. Κάτι έλειπε.Και μια μέρα συνδιάστηκαν όλα: «Α για δες, αυτό το γλυκό εδώ είναι με salted caramel» «Καιρό έχω να φτιάξω καραμέλα, όλο μαρέγκες και αμύγδαλα τόσο καιρό…»

DSC_1278

Και με την να συνδιάσω την καραμέλα; Μα με το πολυαγαπημένο cheesecake. Με κάποιες αλλαγές στην βάση μπισκότου, αφού η καραμέλα θέλει και λίγη σοκολάτα αλλιώς κάνουμε μισές δουλειές…

DSC_5517

Screen Shot 2015-08-28 at 18.51.51

Εντάξει είναι υπερβολή ότι μπήκε το φθινόπωρο, αλλά λίγο η βροχή, λίγο ο Σεπτέμβρης, λίγο τα φύλλα που είναι ανησυχητικά κίτρινα…. Winter is coming.

DSC_5480

Υλικά για την βάση μπισκότου

2 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. ζάχαρη

400 γρ. μπισκότα digestive *

170 γρ. βούτυρο λιωμένο

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, μαζί με το κακάο και την ζάχαρη. Σε χαμηλή θερμοκρασία, ίσα ίσα για να λιώσει και να ανακατευτεί το κακάο.
  2. Διαλύουμε τα digestive στο blender η χτυπώντας τα μέσα σε μία (ή δύο) σακούλες.
  3. Ανακατεύουμε το μίγμα με το βούτυρο, στα μπισκότα.
  4. Απλώνουμε στην φόρμα του cheesecake και βάζουμε στο grill στους 200 για 10 λεπτά, με προσοχή να μην καεί όμως!

those whoknow

DSC_5495

leaves

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

600 γρ philadelfia

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή creme fraiche

130 έως 200 γρ ζάχαρη**

3 αυγά

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το μίξερ το τυρί και το γιαούρτι ώστε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι (σημαντικό! Αν ανακατέψουμε με το μίξερ, τα αυγά θα κρατήσουν τον αέρα και το cheesecake θα έχει ρωγμές στο ψήσιμο)
  3. Απλώνουμε πάνω από την βάση του μπισκότου, και ψήνουμε στους 130 βαθμούς για μισή ώρα, και στους 150 για άλλη μισή ώρα, στον αέρα.

DSC_5507

Υλικά για την amazing salted caramel sauce

1 κούπα ζάχαρη

1 espresso shot ή 4-5 κ.σ. δυνατό καφέ φίλτρου ή ελληνικό ή νεσκαφέ

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι γλυκόζης (για να μην κρυσταλλοποιηθεί η ζάχαρη πριν γίνει καραμέλα)

1 κούπα κρέμα γάλακτος full fat

1 σοκολάτα γάλακτος 100 γρ.

Διαδικασία

  1. Βάζουμε την ζάχαρη σε ένα κατσαρόλάκι, και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. καφέ, ίσα ίσα για να διαλυθεί η ζάχαρη.Προσθέτουμε το μέλι.
  2. Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά.
  3. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή θερμοκρασία.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στην καραμέλα με πολλή προσοχή, για να μην πεταχτεί παντού, γιατί το μίγμα θα φουσκώσει. Ανακατεύουμε ταυτόχρονα.Φροντίζουμε το κατσαρολάκι να είναι λίγο βαθύ για να μην πεταχτεί η καραμέλα έξω.
  5. Ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε στο μάτι για άλλα 5 λεπτά, σε μέτρια/χαμηλή φωτιά.
  6. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο, και προσθέτουμε 1 κ.γλ. αλάτι και μία σοκολάτα γάλακτος.
  7. Τέλος αφήνουμε να κρυώσει τελείως η καραμέλα και προτείνω να την έχετε ξεχωριστά σε ένα βαζάκι στο ψυγείο και να την προσθέτετε στο γλυκό την ώρα του σερβιρίσματος! Αλλιώς μπορεί να λιώνει και να απλώνεται παντού μεσα στο ψυγείο (δοκιμασμένο).

DSC_5516

 

ingredients directions

DSC_5538

goodluck

Advertisements

4 comments

  1. Καλησπέρα !!! Οι φωτογραφίες συνεχώς βελτιώνονται 🙂
    Και όχι μόνο, κάθε post και καλύτερο! Ωραια και η ιδέα του giveaway. Αν και είμαι σίγουρος πως το διαβάζουν περισσότεροι από τρεις κούκοι 🙂

    Μου αρέσει!

    • Ευχαριστώ ! Ναι προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, έχοντας έμπνευση από άλλα πιο έμπειρα blog πάντα (όπως το neanikon)! Για τους κούκους θα δείξει, παίρνουμε τον χρόνο μας για να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του blog 🙂

      Μου αρέσει!

  2. Αχ είναι φανταστικό !! Πολύ μου άρεσε και η εκτέλεσή σου και οι φωτογραφίες. Θα πάρω μέρος και στον διαγωνισμό για να ξέρεις!! Πάω να ψαχουλέψω το μπλογκ σου είναι πολύ ωραίο!

    Μου αρέσει!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s