Καλοκαιρινό πρωινό: Γάλα Αμυγδάλου και Granola (ψημένες νιφάδες βρώμης)

DSC_3812

Ήταν από τις πρώτες συνταγές που είχα σχεδιάσει να κάνω όταν γυρνούσα στην Ελλάδα για διακοπές: γάλα αμυγδάλου. Είχα πάντα την περιέργεια να μάθω την διαδικασία.

summer

Και φυσικά έχω και μία αδυναμία στα αμύγδαλα.

DSC_3392

Δεν χρειαζόταν να το πω νομίζω, ποιος δεν έχει αδυναμία στα αμύγδαλα;

DSC_3416

Και γιατί στις διακοπές; Δεν ξέρω, απλά μου είχε κολλήσει η εικόνα ενός καλοκαιρινού πρωινού στο μπαλκόνι με ένα παγωμένο ποτήρι γάλα στο χέρι. Μαντέψτε τι είδους γάλα!

DSC_3450

Αν μπείτε στην διαδικασία να κάνετε γάλα αμυγδάλου, μην διανοηθείτε να πετάξετε τα τριμμένα αμύγδαλα που μένουν στο τέλος!Ούτε για αστείο!

Το post μου συνοδεύεται από φωτογραφίες των διακοπών μου για να δώσουν μία καλοκαιρινή νότα αν και άσχετες με την συνταγή.Όπως το παρακάτω γατί: Δεν εμπλέκεται στην συνταγή με κανένα τρόπο, αλήθεια.

DSC_3895

Βέβαια, εδώ η χώρα καίγεται και εγώ στον κόσμο μου, αλλά ας μην χάνουμε την ψυχραιμία μας. Όσο γίνεται. Τελεία. Συνεχίζω με την συνταγή.

DSC_3398

Συνδύασα το γάλα αμυγδάλου με ένα δικό μου mix από granola, δηλαδή νιφάδες βρώμης που έχουν γίνει τραγανές μετά απο ψήσιμο, μαζί με ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο θα θέλαμε στο πιάτο μας για πρωινό.

DSC_3396

Επίσης πάντα προσθέτω και τριμμένη μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα >70%). Yummy.

DSC_3384

Ανέμειξα τα τριμμένα αμύγδαλα με λιναρόσπορο αλλά χρησιμοποιούμε ό,τι ξηρό καρπό έχουμε!

flavors

DSC_3378


 

Συνταγή για γάλα αμυγδάλου

Υλικά:

400 γρ ωμά αμύγδαλα

3 κούπες νερό

2 κουταλιές μέλι

Διαδικασία:

  1. Αφήνουμε τα αμύγδαλα μέσα σε 1 κούπα νερό να μουλιάσουν όλο το βράδυ.
  2. Bάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ (αφού τα στραγγίσουμε), μαζί με το μέλι.
  3. Βγάζουμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε άλλη μία κούπα νερό, δοκιμάζοντας πόσο πηχτό θέλουμε το γάλα. Προσθέτουμε ανάλογα παραπάνω νερό ή όχι!
  4. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόνο περίπου, εφόσον δεν περιέχει συντηρητικά…

Tips: Έκανα την συνταγή με άσπρα αμύγδαλα (αυτά είχα) αλλά χρησιμοποιούνται τα κανονικά αμύγδαλα με την φλούδα (ωμά/ανάλατα). Δοκιμάζοντας όμως τα αμύγδαλα που είχα αγοράσει, βρήκα αρκετά πικρά ανάμεσά τους, τόσα που νομίζω ότι γι’αυτό το γάλα είχε μία πικράδα στο τέλος! Ο μόνος τρόπος να το αποτρέψουμε είναι είτε να ξέρουμε που να βρούμε καλά αμύγδαλα ή να προσθέσουμε δυστυχώς ζάχαρη (ή οποιοδήποτε γλυκαντικό, μέλι, κτλ)


 

DSC_3394

DSC_3401


 

Συνταγή για granola (νιφάδες βρώμης ψημένες με μίγμα ξηρών καρπών)

Υλικά:

3 κούπες νιφάδες βρώμης

5-6 κουταλιές της σούπας τριμμένα αμύγδαλα

2 κ.σ. λιναρόσπορο

3 κ.σ. ζάχαρη (ή λιγότερο!)

150 γρ βούτυρο ή λάδι

Διαδικασία:

  1. Μαλακώνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά (ή με λάδι αντί για βούτυρο).
  2. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο στους 200 για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά ή να πάρουν χρώμα.

 

Tips: Εναλλακτικά έχω δοκιμάσει την ίδια συνταγή στο τηγάνι και όχι στον φούρνο. Βάζουμε το μίγμα σε μέτρια-υψηλή φωτιά στο τηγάνι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει τραγανό ή να πάρει χρώμα!


 

DSC_3388

 

Advertisements

2 comments


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s