Anges & démons – Angel Food Cake

Ανταγωνιστής του σοκολατένιου Devil’s Food Cake, το αφράτο «κέικ των αγγέλων» υποστηρίζει ότι είναι αθώο. Αθώο από όλα εκτός από ζάχαρη.

Εμφανίζεται και εξαφανίζεται σε χρόνο ρεκόρ, καθώς είναι πολύ ελαφρύ χωρίς βούτυρο και κρόκους αυγών, μόνο ασπράδια (πρωτείνη μπόλικη!) και ζάχαρη (επίσης μπόλικη…).

DSC_3019

Η αλήθεια είναι ότι το κέικ μου δεν βγήκε ακριβώς όπως σχεδίαζα. Ίσως να ήταν τα παστεριωμένα ασπράδια που δεν χτυπήθηκαν καλά σε μαρέγκα, ίσως ότι παρασύρομαι και δεν ακολουθώ τις συνταγές. Η μάλλον και τα δύο.

Και τελικά τα ασπράδια έγιναν ιταλική μαρέγκα σε απελπισμένη προσπάθεια να στερεοποιηθούν.

Μετά προσπάθησα ελβετική μαρέγκα γιατί η ιταλική δεν έπιασε ακριβώς, δηλαδή τα έβαλα όλα πάνω από το μάτι και τα χτυπούσα ελπίζοντας σε θαύμα. Η υφή της μαρέγκας πέτυχε, αλλά όχι και ο όγκος.

DSC_2981

Η μαρέγκα μου ταξίδεψε και άλλαξε αρκετές εθνικότητες σε αυτή την συνταγή…

eyes

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν παραδόξως πολύ νόστιμο γιατί κατέληξε να έχει γεύση marshmallow το κέικ (για δες τι ανακαλύπτει κανείς…) παρόλο που δεν φούσκωσε. Έγινε ένα μίνι κέικ, και καταναλώθηκε ομολογουμένως σε χρόνο ρεκόρ.

DSC_3026

ΟΜΩΣ, η συνταγή εδώ είναι η κανονική, με πολλά θετικά reviews, την οποία εγώ δεν ακολούθησα κατά γράμμα και έκανα δικές μου ανακαλύψεις, αλλά εσείς μπορείτε να την ακολουθήσετε και βρίσκεται εδώ.

DSC_3015

Για το γλάσσο και πάλι πειραματίστηκα. Ήταν η μέρα των πειραματισμών…Ήθελα ένα γλάσσο με lime, raspberry και sour cream, οπότε ανακάτεψα λίγο απ’όλα.

angelfood

Ακόμα και πριν προσθέσω τα raspberry, μόνο με lime, ήταν πολύ νόστιμο.
DSC_3017

Υλικά για το κέικ:

12 ασπράδια
1 1/4 κούπας (250 γρ) ζάχαρη
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. βανίλλια (σκόνη ή εκχύλισμα)
1 κούπα (113 γρ) αλεύρι
1/4 κ.γ. αλάτι

Διαδικασία για το κέικ:

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια με τον χυμό λεμονιού, και σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη.
  2. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή όμως.
  3. Προσθέτουμε κοσκινίζοντας το αλέυρι, το αλάτι και την βανίλλια, και ανακατεύουμε όχι με το μίξερ, αλλά με σπάτουλα.
  4. Βάζουμε το μίγμα στην φόρμα του κέικ, αλλά δεν την βουτυρώνουμε γιατί η μαρέγκα θα ξεφουσκώσει! Την πασπαλίζουμε με αλέυρι και ζάχαρη. Το καλύτερο είναι να έχουμε την φόρμα που ξεκολλάει ο πάτος και όχι αυτή με τον ανοιχτό πάτο και την τρύπα στην μέση, αλλά με λίγο κόπο παραπάνω θα ξεκολλήσει.
  5. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 180, παρακολουθώντας γιατί καίγεται γρήγορα η επιφάνεια.

socrates

Διακόσμηση και γλάσσο

1 κούπα sour cream ή γιαούρτι παραδοσιακό αγελάδος

50 ml χυμό lime (ή ανάλογα πόσο μας αρέσει το lime αφαιρούμε)

1-2 κούπες ζάχαρη άχνη (και πάλι ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε, ή πόσο στερεό θέλουμε το γλάσσο…)

Φρέσκα φρούτα για διακόσμηση: φράουλες, blueberries, raspberries, βερίκοκα, ροδάκινα, ό,τι θέλουμε/έχουμε!

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε την άχνη, κοσκινίζοντας για να ανακατευτεί καλά, με το sour cream ή το γιαούρτι. Αν θέλουμε ένα πηχτό, στερεό γλάσσο, βάζουμε παραπάνω ζάχαρη άχνη. Αλλιώς βάζουμε όση χρειάζεται για την γεύση, και μπορούμε να το σερβίρουμε αντί για πάνω στο κέικ, δίπλα από το κέικ, ξεχωριστά, με τα φρούτα.
  2. Προσθέτουμε δοκιμάζοντας πόσο χυμό lime θέλουμε.
  3. Στην δική μου εκδοχή, έβαλα στο γλάσσο και χυμό raspberries: έβαλα λίγα raspberries σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό μέχρι να βράσουν και να βγάλουν τον χυμό τους, και πρόσθεσα λίγο λίγο τον χυμό στο γλάσσο.

DSC_3021

Οι οδηγίες μου για το γλάσσο δεν είναι πολύ συγκεκριμένες επειδή πραγματικά πιστεύω πρέπει να πειραματιστείτε λίγο, ανάλογα με την φόρμα του κέικ σας και την διακόσμηση που θέλετε να κάνετε.

Ο συνδιασμός της sour cream και του lime για μένα ταίριαζε πολύ και σχεδόν το έτρωγα σκέτο…  Με λίγη φαντασία χρησιμοποιείστε ό,τι έχετε 🙂

DSC_3018

Advertisements

One comment


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s