Lemon Meringue Pie

DSC_2903

Η lemon pie είναι μυστήρια. Άλλες φορές πετυχαίνει τέλεια, η κρέμα λεμονιού έχει την κατάλληλη οξύτητα και γεύση, η μαρέγκα συμπληρώνει με την υφή και τον όγκο της, και όλα ολοκληρώνονται με την γλυκιά βάση.

DSC_2907

Τις περισσότερες φορές όμως δεν συμβαίνει αυτό… Κυρίως όταν την φτιάχνω εγώ. Η κρέμα λεμονιού θα είναι πολύ ξινή. Η υφή της θα θυμίζει ζελέ παρά κρέμα. Η μαρέγκα θα στέκεται τα πρώτα 10 λεπτά και θα ξεφουσκώσει πριν οποιοσδήποτε προλάβει να την θαυμάσει.

DSC_2911

Και συνεχίζουμε με το σιρόπι που ξεγλιστράει ανάμεσα στην μαρέγκα και την κρέμα, συναντά την τραγανή βάση, που δεν μένει για πολύ ακόμα τραγανή.

Μετά από πολλές προσπάθειες νομίζω έφτιαξα την lemon pie όπως πρέπει να είναι. Έπρεπε όμως να αγνοήσω τις εκατοντάδες συνταγές στο google που μου έδεναν τα μάτια και αυτοσχεδίασα «λίγο». Ξεφεύγω ίσως λίγο παραπάνω και την κάνω πιο περίπλοκη από ότι πρέπει (έκπληξη!), αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στο να προσθέσω μία δόση τελειότητας και δεν θα άντεχα να βλέπω την κρέμα να ξινίζει και να ξεκολλάει η μαρέγκα για χιλιοστή φορά. Ομολογουμένως υπάρχει και πιο απλός τρόπος να φτιαχτεί μία lemon pie, αλλά δεν είναι αυτός εδώ.

lemon

DSC_3006

Υλικά για την κρέμα

150-200 γρ ζάχαρη (εξαρτάται από την οξύτητα των λεμονιών)

60 γρ βούτυρο

2 αυγά

4 κρόκοι (κρατάμε τα ασπράδια για να κάνουμε μαρέγκα)

250 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

2 κ.σ. corn flower

1 κούπα ιταλική μαρέγκα (την οποία θα φτιάξουμε στην συνέχεια)

τριμμένη φλούδα από τα λεμόνια που θα χρησιμοποιήσουμε

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με τα αυγά και τους κρόκους.
  2. Σε άλλο μπολ διαλύουμε το corn flower με 50 ml χυμό λεμονιού.
  3. Βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού να βράσει σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την φλούδα λεμονιού.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, το προσθέτουμε αργά στο μπολ με τα αυγά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κόψουν τα αυγά.
  5. Μόλις ενώσουμε όλο το μίγμα, το ξαναβάζουμε στο αρχικό κατσαρολάκι για να πάρει άλλη μία βράση. Προσθέτουμε το corn flower και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρευστη κρέμα
  6. Στραγγίζουμε το μίγμα από τα κομματάκια του αυγού και του λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Όταν η κρέμα κρυώσει λίγο, ανακατεύουμε μέσα στο μίγμα μία κούπα ιταλική μαρέγκα!

DSC_2892

Υλικά για την βάση μάρζιπαν

200 γρ μάρζιπαν

100 γρ ζάχαρη

2 αυγά

120 γρ βούτυρο

50 γρ αλεύρι

Διαδικασία

  1. Κόβουμε το μάρζιπαν και το βούτυρο σε κομματάκια και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να μαλακώσουν και να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αυγά, ανακατεύοντας αρχικά με ένα πιρούνι και στην συνέχεια με το μίξερ μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά.
  3. Προσθέτουμε το αλέυρι κοσκινίζοντας.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180, ή μέχρι η επιφάνεια να πάρει αρκετό χρώμα. Το μίγμα δεν θα είναι σκληρό, αλλά μόλις κρυώσει το βούτυρο και το μάρζιπαν θα στερεοποιηθούν.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει.

DSC_2891

DSC_3003

Ιταλική μαρέγκα

4 ασπράδια

200 γρ ζάχαρη

20 γρ μέλι

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι την ζάχαρη με το μέλι, και 4 κ.σ. νερό, ή παραπάνω, ίσα όμως για να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα, βάζουμε χρονόμετρο 7 λεπτά, και χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε το μίγμα να σιγοβράζει.
  2. Ταυτόχρονα χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, σε χαλαρή μαρέγκα.
  3. Μετά τα 7 λεπτά, προσθέτουμε προσεκτικά το καυτό σιρόπι της ζάχαρης, ανακατεύοντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, στην μαρέγκα.
  4. Όταν προσθέσουμε όλο το σιρόπι, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κρυώσει το μπολ, και μέχρι η μαρέγκα να είναι σφιχτή και να μην ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ.

lemon1

Συναρμολόγηση:

  1. Όταν έχει κρυώσει η βάση της πίτας, απλώνουμε την κρέμα, και από πάνω την μαρέγκα.
  2. Βάζουμε στο γκριλ στους 200 για 2-3 λεπτά, παρακολουθώντας να καούν λίγο οι άκρες της μαρέγκας μόνο. Με προσοχή γιατί καίγονται πολύ γρήγορα (εμένα μου κάηκαν παραπάνω, στις φωτογραφίες).

DSC_2920

DSC_2904

Tips για απλοποίηση της συνταγής:

Η βάση πάντα μπορεί να είναι μία βάση από τριμμένα μπισκότα, ή βάση τάρτας.

Όπου χρησιμοποιώ ιταλική μαρέγκα, μπορείτε να κάνετε την απλή, γαλλική, αλλά με τις συνέπειες της…Δεν κατακρίνω κανέναν!

Δεν είδα άλλη συνταγή που να προσθέτει την μαρέγκα στην κρέμα λεμονιού, οπότε μπορείτε να την παραλείψετε, αν και νομίζω ότι έδωσε την υφή και συμπλήρωνε την γεύση όπως έπρεπε. Υπάρχουν εναλλακτικές της κρέμας λεμονιού με συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα, χυμό λεμονιού και corn flower, χωρίς όλα τα αυγά!

Advertisements

One comment

  1. Παράθεμα: Waterlemon Meringue pie « Παντεσπάνι


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s