Vegan κέικ σοκολάτας με κεράσια

DSC_2866

Ήταν παραμονή γενεθλίων, και έπρεπε να αποφασίσω ανάμεσα σε πολύχρωμες τούρτες με layers και buttercreams.
cherriesΤώρα πώς και γιατί αντί για μία εντυπωσιακή τούρτα, σβήσαμε κεράκια σε ένα σοκολατένιο, vegan, mud cake με κεράσια δεν μπορώ να το δικαιολογήσω.

DSC_2925

DSC_2944

Ήταν η στιγμή που είδα τα φρέσκα κεράσια να με προκαλούν και όλα πήραν σειρά: θυμήθηκα ότι είχα δει αυτή την συνταγή κάπου και έπρεπε να την δοκιμάσω!

DSC_2831

Παρόλο που από την συνταγή λείπουν τα αυγά και το βούτυρο, από το κέικ που φάγαμε δεν έλειπαν, και μάλιστα δεν έλειψαν σε κανέναν. Το κακάο, τα κεράσια, και η ζάχαρη, μας έκαναν όλους να τα ξεχάσουμε. Βέβαια είναι και η λιωμένη σοκολάτα για topping που ομολογουμένως δεν είναι vegan, αλλά παραλείπεται.

 

Το καλύτερο: Χωρίς αυγά, το κέικ ξεκινά την πορεία του προς το στομάχι πριν ακόμα γίνει κέικ, από το μπολ του μίξερ…

 

DSC_2879

Υλικά

1 1/2 κούπα αλεύρι

3/4 κούπας ζάχαρη

1/3 κούπας κακάο

1 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. βανίλλια

2 κ.γ. λεμόνι ή άσπρο ξύδι

1/3 κούπας λάδι (ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)

1 κούπα καφέ (φίλτρου, ή αμερικάνο, ή ό,τι υπάρχει…)

2 κούπες κεράσια, κομμένα στα δύο

1/2 κ.γ. αλάτι

1-2 κουταλιές λικέρ της επιλογής μας

DSC_2859

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το κακάο, την baking powder, την βανίλλια και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά: το λάδι, τον καφέ, το ξύδι/λεμόνι, το λικέρ. Ανακατεύουμε με μίξερ ή με μία σπάτουλα.
  3. Προσθέτουμε τα κεράσια και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
  4. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180, αλλά ελέγχουμε ώστε το εσωτερικό του κέικ να είναι μαλακό, να μην ψηθεί τελείως.
  5. Το αφήνουμε να κρυώσει για να ετοιμάσουμε το topping.

accidents

Υλικά για το topping

100 κουβερτούρα

2 κ.σ. ζεστό νερό

DSC_2872

Διαδικασία

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Δεν είναι το ιδανικό topping από άποψη ζαχαροπλαστικής, γιατί αλλάζει την σύσταση της σοκολάτας, αλλά στο συγκεκριμένο κέικ ταιριάζει απόλυτα.
  3. Απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ.

merci

Advertisements

4 comments

    • Αν δεν βάλεις νερό, όταν κρυώσει το κέικ η κουβερτούρα θα γίνει στερεή, ενώ με το νερό θα έχει μαλακή υφή σαν γλάσσο. Η αλλιώς μπορείς να βάλεις βούτυρο στην κουβερτούρα σαν κανονικό γλάσσο. Θα έλεγα είναι καλύτερα να έχει μαλακή υφή και όχι σαν σκληρή κρούστα σοκολάτας, αλλά η γεύση βέβαια δεν αλλάζει 😛 Ή αν την βάλεις χωρίς νερό, σε ζεστό κέικ, θα αποροφηθεί κάπως και δεν θα είναι τελείως σκληρή, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Παράθεμα: Vegan Chocolate Coconut Cupcakes | Παντεσπάνι


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s