Dream cake – με topping καρύδας και γέμιση rhubarbs

 

DSC_2792

Drømmekage – είναι το όνομα του κέικ, με καταγωγή σκανδιναβική! Η κανονική συνταγή έχει πολλή, πολλή ζάχαρη και πολύ βούτυρο, και βρίσκεται στην βιτρίνα της κάθε καφετέριας στην Σκανδιναβία, καθώς και πρώτο στις προτιμήσεις μικρών (και μεγάλων πάντα) παιδιών. Αυτό όμως που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει, είναι η τραγανή, καραμελένια, στρώση καρύδας, που σε συνδιασμό με την έντονη μυρωδιά βανίλλιας είναι όντως δύσκολο να αντισταθείς. Η δική μου συνταγή είναι προσαρμοσμένη, με λιγότερη ζάχαρη από την κανονική (και παρόλα αυτά και πάλι πολύ γλυκό αποτέλεσμα), και με γέμιση από rhubarbs.

DSC_2746

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα… Τι είναι τα rhubarbs; Εκ πρώτης όψεως, στην Ελλάδα δεν βρίσκεις rhubarbs. Εκ δεύτερης, όντως δεν βρίσκεις rhubarbs στην Ελλάδα. Τα rhubarbs είναι ένα λαχανικό αλλά υπάρχει διχασμός για το αν θεωρείται φρούτο. Σε γενικές γραμμές όμως χρησιμοποιείται σε τάρτες και γλυκά, και δεν τρώγεται ωμό καθώς έχει αρκετά στυφή γεύση. Εδώ μπορεί να αντικατασταθεί με raspberries, blueberries και ίσως με φράουλες, χωρίς να έχω δοκιμάσει αυτές τις εναλλακτικές, η ακόμα μπορείτε να τα παραλείψετε και εντελώς.

 

Υλικά για ένα μεγάλο κέικ (20 άτομα)

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει

300 γρ ζάχαρη

100 γρ βούτυρο

7 αυγά

400 ml γάλα

4 βανίλλιες

250 γρ rhubarbs, blueberries, raspberries ή φράουλας

Διαδικασία

  1. Λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα σε χαμηλή φωτιά.
  2. Ανακατεύουμε το αλέυρι και τις βανίλλιες.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 1 λεπτό στο μίξερ.
  4. Ενώνουμε τα αυγά με το βούτυρο και το γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι το μίγμα να είναι ομογενές.
  5. Βάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτοντας τα φρούτα της επιλογής μας
  6. Βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, στους 180, ή μέχρι να το τρυπάμε με το μαχαίρι και να βγαίνει καθαρό.

DSC_2768

Υλικά για το topping καρύδας

170 γρ βούτυρο

200 γρ καρύδα

170 γρ μαύρη ζάχαρη (αυτή με την μελάσσα)

70 ml γάλα

DSC_2754

Διαδικασία

  1. Λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη με το γάλα και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 1 λεπτό.
  3. Τέλος προσθέτουμε την καρύδα.
  4. Απλώνουμε στο ψημένο cake και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 5 λεπτά στους 200 βαθμούς, ή μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει ελαφρύ χρώμα το topping.

DSC_2794

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s