Τάρτα σοκολάτας, με κρέμα αμυγδάλου και raspberries

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνταγή ξεκίνησε πειραματικά, όμως είχε αίσιο και νόστιμο αποτέλεσμα. Το almond milk γενικά έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση και έψαξα αν χρησιμοποιείται σε κρέμες και μους γενικότερα. Δεν βρήκα πολλές συνταγές αλλά αυτοσχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας έφτιαξα μία mousse-κρέμα, αρκετά γλυκιά, και για κάποιο λόγο το πρώτο που σκέφτηκα ότι την συμπληρώνει είναι τα rasberry. Και όντως η κρέμα αμυγδάλου μαζί με τα rasberry δεν περιγράφεται με λόγια… Πόσο μάλλον με την σοκολατένια τάρτα για βάση.

Υλικά για την κρέμα-μους αμυγδάλου:

ζελατίνη σε φύλλα (3) ή σκόνη (6-7 γρ) (ή φυτική)

250 ml almond milk (γαλα από αμύγδαλα)

10 γρ corn flour

5 αυγά

40 ml λικέρ Amaretto, ή εκχύλισμα βανίλλιας

200 γρ ζάχαρη

λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι

1 κουταλιά μέλι

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε 2 αυγά και 3 κρόκους (κρατάμε τα 3 ασπράδια για αργότερα), με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν.
  2. Σε 20 ml από το almond milk διαλύουμε την ζελατίνη σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ διαλύουμε το corn flour σε άλλα 20 ml almond milk.
  3. Βάζουμε το υπόλοιπο almond milk με 100 γρ ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βράζει.Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε vanilla beans, μπορούμε σε αυτό το βήμα να τα προσθέσουμε στο μίγμα που ζεσταινεται.
  4. Μόλις το μίγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μίγμα με την ζελατίνη, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε για να λιώσει καλά η ζελατίνη.
  5. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα που βράζει, στο μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κόψουν τα αυγά.
  6. Ξαναβάζουμε όλο το μίγμα πίσω στο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε μεσαία φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το corn flour προσέχοντας να μην βγει πολύ πηχτή η κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
  7. Στην συνέχεια κάνουμε ιταλική μαρέγκα: Βάζουμε 100 γρ ζάχαρης, μία κουταλιά μέλι και 4-5 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε όχι συνέχεια, μόνο όσο χρειάζεται για να διαλυθεί η ζάχαρη.Βάζουμε χρονόμετρο 7 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να βράζει το μίγμα.
  8. Χτυπάμε τα ασπράδια που κρατήσαμε πριν, με λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού, σε όχι σφιχτή μαρέγκα (όχι ακόμα!)
  9. Στα 7 λεπτά, προσθέτουμε στα ασπράδια το σιρόπι της ζάχαρης, αργά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ, προσεκτικά για να μην πεταχτεί η καυτή ζάχαρη πάνω μας. Αφού το προσθέσουμε όλο, αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να είναι ακίνητη στο μπολ όταν το αναποδογυρίζουμε.
  10. Ανακατεύουμε την μαρέγκα και την κρέμα που φτιάξαμε, αφού έχει κρυώσει όμως! Βάζουμε στο ψυγείο.

DSC_2665

Εναλλακτικά: Αντί για την μαρέγκα μπορούμε χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σαντιγύ (αφού την χτυπήσουμε). Επίσης αντί για την πρώτη διαδικασία μπορούμε να κάνουμε την έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης, προσθέτοντας γάλα αμυγδάλου αντί για το κανονικό γάλα.

Tip: Aν η κρέμα φαίνεται να έχει μέσα κομματάκια, είτε από το αυγό είτε από την ζελατίνη, (πριν προσθέσουμε την μαρέγκα) μπορούμε να την περάσουμε από το κόσκινο (εμένα μου χρειάστηκε).

DSC_2637

Υλικά για την τάρτα

200 γρ rapberries

113 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,κομμένο σε κυβάκια, μαλακό

95 γρ ζάχαρη άχνη

1 αυγό

λίγο αλάτι

200 γρ αλεύρι

30 γρ κακάο

DSC_2698

Διαδικασία:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλέυρι, την ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό. Μπορούμε να ανακατεψουμε είτε με το μίξερ (με τον ειδικό γάντζο) είτε με το χέρι. Έτσι και αλλιώς όμως ακόμα και με το μίξερ, μετά η ζύμη θέλει και λίγο δούλεμα με το χέρι. Ζυμώνουμε αρκετά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και ομοιόμορφη.
  3. Δίνουμε σχήμα μπάλας και την βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  4. Δίνουμε το σχήμα της φόρμας, και ψήνουμε στους 200 για 10 λεπτά περίπου, με βαράκια ή ρύζι στο μέσο της ζύμης για να μην φουσκώσει!

DSC_2711

DSC_2702

Tip: Η ζύμη της τάρτας είναι αρκετά εύθραυστη και θέλει προσοχή όταν την μεταφέρουμε στην φόρμα για το ψήσιμο.

DSC_2716

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s