Ταρτα φράουλας με αμυγδαλόπαστα (dansk jordbærtærte med mazarinbund)

DSC_2630

Ο Μάιος είναι αδιαμφισβήτητα ο μήνας της φράουλας. Και τι καλύτερο από μία τάρτα φτιαγμένη από το συμπαθέστατο φρούτο. H φράουλα ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών, και η μυρωδιά της είναι τόσο ωραία όσο και η γεύση της.

DSC_2627

Η τάρτα παρακάτω είναι λίγο διαφορετική από μία συμβατική τάρτα: η ζύμη της έχει μία στρώση από marzipan (αμυγδαλόπαστα)! Δηλαδή φτιάχνουμε την κανονική ζύμη τάρτας, και προσθέτουμε μία στρώση με την αμυγδαλόπαστα. Και έχουμε και συνέχεια: πάνω από την αμυγδαλόπαστα έχουμε μία στρώση σοκολάτας – μμμ! και μία στρώση κρέμας. Φυσικά με μπόλικες φρέσκες, ανοιξιάτικες φράουλες.

DSC_2568

Τα υλικά είναι για μία μικρή τάρτα.

Υλικά για την ζύμη της τάρτας (pate sucree)

250 γρ αλευρι (που δεν φουσκώνει)

125 γρ βούτυρο

80 γρ ζάχαρη

1 αυγό

μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι

Διαδικασία:

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε στο αλεύρι και την ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό.
  4. Ανακατεύουμε με τα χέρια (ευκαιρία να λερωθείτε χωρίς τύψεις), διαλύοντας το βούτυρο και πλάθοντας το μαζί με το αλεύρι. Η ζύμη θέλει αρκετή δουλειά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ομοιόμορφη χωρίς να σπάει. Βγάλτε όλο σας το άγχος στο ζύμωμα και θα σας ανταποδώσει μετά 🙂
  5. Παρόλο που στην αρχή θα φαίνεται σαν η ζύμη να θέλει περισσότερα υγρά υλικά, με το ζύμωμα θα μαλακώσει!
  6. Δίνουμε σχήμα μπάλας στην ζύμη, την καλύπτουμε με μία διάφανη μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  7. Ανοίγουμε την ζύμη και την βάζουμε στην φόρμα. Πριν την βάλουμε στον φούρνο βάζουμε είτε βάρη ψησίματος είτε ρύζι πάνω σε αλουμινόχαρτο, για να μην φουσκώσει ο πάτος της τάρτας.
  8. Την ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς ή μέχρι μόλις να είναι ψημένη και όχι ξεροψημένη.

Υλικά για την γέμιση με αμυγδαλόπαστα

100 γρ marzipan

50 γρ ζάχαρη (αν το marzipan δεν έχει ζάχαρη, αλλιώς την παραλείπουμε)

1 αυγό

60 γρ βούτυρο

25 γρ αλεύρι

  1. Διαλύουμε με το χέρι το marzipan με το βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε χωρίς μίξερ, ή με μίξερ σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  3. Τέλος κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
  4. Απλώνουμε το μίγμα μέσα στην ψημένη τάρτα που φτιάξαμε προηγουμένως, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στους 200, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρώμα.

Υλικά για την κρέμα και την συναρμολόγηση:

Η τάρτα γίνεται και με κρέμα ζαχαροπλαστικής εξίσου νόστιμη. Εδώ θα φτιάξουμε μία κρέμα με mascarpone, βανίλλια και μαρέγκα που ταιριάζει πολύ με τις φράουλες αλλά είναι λίγο παραπάνω δουλειά.

2 ασπράδια

2 παστεριωμένους κρόκους (ή τους παραλείπουμε τελείως)

Λίγες σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού

200 γρ mascarpone

50 γρ ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκχύλισμα βανίλλιας

100 γρ μαύρη σοκολάτα

200 γρ φράουλες

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μία όχι σφιχτή μαρέγκα με λίγες σταγόνες λεμονιού.
  2. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το μέλι και 3-4 κουταλιές της σούπας νερό, ίσα ίσα για να διαλυθεί μέσα η ζάχαρη.
  3. Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να βράζει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε ώστε να σιγοβράζει σταθερά για 7 λεπτα ακριβώς!
  4. Μετά τα 7 λεπτά προσθέτουμε αργά το καυτό σιρόπι που φτιάξαμε, στην μαρέγκα, ανακατεύοντας συνέχεια.
  5. Συνεχίζουμε να χτυπάμε αυξάνοντας την ταχύτητα, μέχρι ο πάτος του μπολ να μην είναι ζεστός και η μαρέγκα να μην ξεκολλάει όταν αναποδογυρίζουμε το μπολ, να είναι πολύ σφιχτή δηλαδή.
  6. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ το mascarpone για να μαλακώσει, και προσθέτουμε τους κρόκους και την βανίλλια.
  7. Ενώνουμε το μίγμα του mascarpone με την μαρέγκα, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
  8. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να λιώσουμε την σοκολάτα.

Συναρμολόγηση:

  1. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε ενα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  2. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο.
  3. Απλώνουμε την σοκολάτα στην τάρτα όπως στις εικόνες.
  4. Βάζουμε την τάρτα με την σοκολάτα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
  5. Κόβουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.
  6. Προσθέτουμε την κρέμα, και τις φράουλες!
  7. Αφήνουμε στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί η κρέμα, πριν την σερβίρουμε.

Η συνταγή θα μπορούσε να γίνει πιο απλή και εύκολη, με έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής 🙂

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s