Cheesecake στον φούρνο

Το συγκεκριμένο cheesecake διαφέρει από την τυπική συνταγή ψυγείου – μπαίνει στον φούρνο! Είναι πιο κρεμώδες με μια διαφορετική γεύση, λιγότερο βουτυρώδες και πιο ελαφρύ. Χρησιμοποιώ στραγγιστό γιαούρτι αγελαδινό ή creme fraiche (sour cream) σε ποσότητα περίπου 40% του τυριού, άρα είναι σχεδόν γιαουρτο-κέικ, παρά cheese-κέικ. Γενικά δεν μου αρέσει το cheesecake του ψυγείου επειδή έχει πολύ έντονη την γεύση της κρέμας γάλακτος παρά του τυριού και είναι πολύ συμπαγές και βαρύ.

Θα γράψω και την συνταγή για την μαρμελάδα που κάνω, οι σπιτικές είναι πάντα πιο γευστικές από τις έτοιμες. Οποιαδήποτε μαρμελάδα ταιριάζει θα έλεγα. Εδώ θα φτιάξω μαρμελάδα φράουλα αλλά είναι πολύ ωραίο επίσης με μαρμελάδα blueberry, κεράσι, βερίκοκο κτλ. Δοκιμασμένο με όλες – ή και χωρίς μαρμελάδα, είναι επίσης τέλειο. Άλλη εναλλακτική που δίνει άλλο χαρακτήρα στο cheesecake είναι να σερβίρουμε με μέλι και κανέλα (με λιγότερη ζάχαρη στην κρέμα). Άλλο ένα «κόλπο»  για την μαρμελάδα, είναι αντί για ζελατίνη, να χρησιμοποιήσουμε το μίγμα του φρουί-ζελέ! Δίνει φυσικά τρομερή γεύση, αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε τεχνητά συστατικά, υπάρχει και η φυτική ζελατίνη. Άλλη εναλλακτική είναι να φτιάξουμε σως με φράουλα ή τα φρούτα της επιλογής μας, χωρίς ζελατίνη αλλά με corn flour!

Επίσης, αντί για την κλασσική βάση μπισκότου με digestive μπισκότα, μπορείτε να κάνετε το εξής: να ψήσετε στον φούρνο με λίγο λάδι ή βούτυρο, νιφάδες βρώμης με ζάχαρη, μέχρι να γίνουν τραγανές. Η βάση βγαίνει αντίστοιχα –  για να μην πω περισσότερο – γευστική και τραγανή (και φυσικά λιγότερο επεξεργασμένη σε σχέση με τα digestive).

Για να παρουσιάσουμε το cheesecake ιδανικές είναι οι φόρμες που αφαιρείται ο πάτος, αλλά πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παλιό καλό πυρέξ, θυσιάζοντας λίγο την εμφάνιση, αλλά όχι την γεύση.

Το συνηθισμένο πρόβλημα στο cheesecake είναι τα ραγίσματα στο ψήσιμο. Αυτά οφείλονται στο λάθος ανακάτεμα, επειδή υπάρχει περισσότερος αέρας στο μίγμα από ότι θα έπρεπε. Για να το αποφύγουμε, προσθέτουμε τα αυγά στο τέλος, και απλά τα ανακατεύουμε χωρίς μίξερ.

Οι φωτογραφίες έχουν πασχαλινό «αέρα» γιατί το cheesecake φτιάχτηκε για το πασχαλινό, σκανδιναβικό τραπέζι μας!

Υλικά

Για την βάση:

250 γρ μπισκότα digestive

125 γρ βούτυρο

Διαδικασία:

  1. Θριματίζουμε τα μπισκότα είτε στο μπλέντερ, είτε τα βάζουμε σε μία σακούλα και τα πατάμε με το χέρι (αυτό κάνω συνήθως).
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
  3. Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπόλ.
  4. Απλώνουμε το μίγμα στην φόρμα του cheesecake.
  5. Αν θέλουμε το μπισκότο να «αγκαλιάζει» την κρέμα, τότε με μία κούπα πιέζουμε στις άκρες της φόρμας το μπισκότο ώστε να ανέβει προς τα πάνω (δείτε την φώτο)
  6. Ψήνουμε το μπισκότο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς ώστε να γίνει λίγο τραγανό.

Για την κρέμα:

600 γρ philadephia (είτε light, ή κανονικό, ή lactose free. Το τελευταίο έχει περιέργως την καλύτερη υφή από τα άλλα!)

300 γρ γιαούρτι ή sour cream (Χρησιμοποιώ το κλασσικό αγελαδινό γιαούρτι με την πέτσα γιατί είναι πιο κρεμώδες και έχει χαρακτηριστική γεύση)

3 αυγά

1 μιση κούπα – 200 γρ ζάχαρη

Λίγες σταγόνες λεμόνι (φρέσκο, όχι χυμό έτοιμο)

Διαδικασία

  1. Χτυπάμε με το μίξερ το philadephia για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακό και κρεμώδες.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το μίξερ.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι (ή creme fraiche) και ανακατεύουμε χωρίς μίξερ.
  4. Τα αυγά τα έχουμε βάλει όλα μαζί σε ένα μικρό μπολ και τα έχουμε ανακατέψει ίσα ίσα για να ανακατευτούν οι κρόκοι με τα ασπράδια. Τα προσθέτουμε στο μίγμα του τυριού και ανακατεύουμε χωρίς μίξερ. Προσθέτουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι (μισή κουταλιά του γλυκού περίπου) και ανακατεύουμε.
  5. Τέλος, απλώνουμε το μίγμα πάνω από το μπισκότο.

DSC_1962

Ψήσιμο:

Ψήνουμε αρχικά στους 130 βαθμούς στο αέρα, για μισή ώρα. Αυτό για να ψηθεί αργά και ομοιόμορφα το εσωτερικό.

Αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς για άλλη μισή ώρα! Μετά το ψήσιμο το αφήνουμε να κρυώσει πριν βάλουμε από πάνω την μαρμελάδα.

Για την μαρμελάδα φράουλα

350 γρ φράουλες

150 γρ ζάχαρη

4-5 φύλλα ζελατίνης φυτική ή ζωική

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες. Είτε τις κάνουμε πολτό στο μπλέντερ είτε τις αφήνουμε σε κομμάτια, ανάλογα με τα γούστα! Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 100 ml νερό, σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και κλείνουμε το μάτι.
  2. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν και μόλις μαλακώσουν τα προσθέτουμε στο μίγμα με τις φράουλες και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
  3. Αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει στο ψυγείο.
Advertisements

4 comments

  1. A πολύ ωραίο Παντεσπάνι μου!! Δεν έχω δοκιμάσει εκδοχή φούρνου φοβάμαι μη ξεφουσκώσει σα σουφλέ!! Μου άρεσε που χρησιμοποίησες sour cream (εγώ βλέπω να βάζω ξυνόγαλα)! Απορία: η συνταγή για παντεσπάνι που είναι καλέ πού την ψάχνω οεο;;

    Μου αρέσει!

    • Βασικά δεν ξεφουσκώνει (ούτε φουσκώνει χαχα), γι’αυτό θέλει 600 γρ τυρί, για να γεμίσει η φόρμα αρκετά! Καλύτερα βάλε στραγγιστό γιαούρτι, βγαίνει μια χαρά, με ξυνόγαλα δεν έχω δοκιμάσει αλλά ίσως θα είναι πιο ρευστό λογικά… Εμμμ έχεις ένα δίκιο συνταγή για παντεσπάνι όντως δεν υπάρχει (ακόμα) χαχαχα!

      Μου αρέσει!

    • Η μόνη δυσκολία είναι λίγο στο ψήσιμο, αν χτυπήσεις τα αυγά θα κάνει ρωγμές! Επίσης άλλοι το ψήνουν σε water-bath (δηλαδή μέσα σε δεύτερο ταψάκι με νερό, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Εγώ μετά από μια δυο αποτυχίες, κατέληξα στο να το ψήνεις για ένα μισάωρο σε χαμηλή θερμοκρασία 130 και άλλο ένα στους 150 στο αέρα και ψήνεται άψογα, ανάλογα με τον φούρνο.

      Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Yoghurt cake (ή no cheese cheesecake!) « Παντεσπάνι


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s