Tiramisu

Το πρώτο post!

Αφού έψαξα συνταγες, διασταύρωσα πηγές και μεθόδους από διαφορετικές τεχνικές και έκανα κλασσικά υπερβολική έρευνα για κάτι υπερβολικά απλό, κατέληξα στην παρακάτω δική μου version. Αντί για τα μπισκοτάκια lady fingers, αποφάσισα να μην τεμπελιάσω να χτυπήσω μία μαρέγκα παραπάνω και να φτιάξω εγώ το «μπισκότο» (παντεσπάνι) για τα layers του tiramisu. Διάλεξα να κάνω ιταλική μαρέγκα, δηλαδή μαρέγκα με καυτό σιρόπι ζάχαρης για την κρέμα tiramisu γιατί είναι πιο σταθερή από την απλή μαρέγκα και τα αυγά δεν είναι ωμά. Όμως χρησιμοποιώ ωμούς κρόκους, του οποίους εδώ βρίσκω παστεριωμένους. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε ωμούς κρόκους αν τα αυγά είναι από βιολογική φάρμα κτλ κτλ. Επίσης, προσωπικά χρησιμοποίησα ελληνικό καφέ (από καφεκοπτείο, όχι Λουμίδη) τόσο για να βουτήξω το παντεσπάνι όσο και ως πασπάλισμα για διακόσμηση (και γευση!)

Η συνταγή παρακάτω:

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 3 αυγά
  • 80 γρ ζάχαρη άχνη (ή κρυσταλλική, αλλά 100 γρ.)
  • 80 γρ αλεύρι (που δεν φουσκώνει μόνο του)
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι (όχι χυμό αραιωμένο, λεμόνι φρέσκο!)

Διαδικασία:

  1. Χωρίζουμε ασπράδια και κρόκους.
  2. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες 3-4 χυμό λεμονιού στα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μαρέγκα. Αρχικά χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, σταδιακά αυξάνουμε. Αν δεν σταθεροποιούνται, προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι. Χτυπάμε περίπου 5 λεπτά, ή όσο χρειάζεται ώστε η μαρέγκα να είναι τόσο σταθερή ώστε να μπορούμε να αναποδογυρίσουμε το μπολ χωρίς να πέφτει!
  3. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη (καλό θα ήταν να την προσθέσουμε κοσκινίζοντας!). Χτυπάμε με το μίξερ άλλο 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι (επίσης καλό κοσκινίζοντας!). Χτυπάμε μέχρι να ανακατευτεί, σε μέτρια ταχύτητα.
  5. Τέλος προσθέτουμε και τους κρόκους, χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν σε χαμηλή ταχύτητα. Η μαρέγκα τώρα θα έχει ήδη χάσει κάπως τον όγκο της.
  6. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα μικρό ταψί, θα έχει πάχος περίπου 2 εκατοστά.
  7. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, παρακολουθώντας το χρώμα να γίνει ελαφρώς χρυσο-καφέ.
  8. Όταν ψηθεί βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, και πάμε να ετοιμάζουμε την κρέμα!

Υλικά για την κρέμα tiramisu:

  • 3 ασπράδια
  • 3-4 κρόκους (αν βρείτε παστεριωμένους κρόκους ή βιολογικά αυγά, γιατί θα τους χρησιμοποιήσουμε ωμούς)
  • 250 γρ mascarpone
  • 80 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας (10 γρ) μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • λίγες σταγόνες λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι γλυκό καφέ  (είτε φίλτρου, είτε αμερικάνο από εσπρεσσιέρα, είτε νες καφέ, ή και ελληνικό καφέ!)
  • Προεραιτικά: άρωμα βανίλιας, ή κάποιο λικέρ
  • Για την διακόσμηση: 40 γρ κακάο, 10 γρ ελληνικός καφές, τριμέννη σοκολάτα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε την ζάχαρη, το μέλι, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράσει, κατεβάζουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά ώστε να γίνει σιρόπι. Προσοχή, δεν πρέπει να γίνει καραμέλα!
  2. Ενώ το σιρόπι σιγοβράζει, σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια με λίγες σταγόνες λεμονιού, και τα χτυπάμε για 1 λεπτό σε χαλαρή μαρέγκα, δεν τα χτυπάμε σε σφιχτη μαρέγκα ακόμα!
  3. Χτυπώντας τα αυγά, προσθέτουμε το καυτό σιρόπι της ζάχαρης από το κατσαρολάκι, με προσοχή να μην πέσει πάνω στο μίξερ και πεταχτεί πάνω μας. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα ώστε το σιρόπι να ανακατεύεται κατευθείαν με την μαρέγκα. Όταν ρίξουμε όλο το σιρόπι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, αυξάνοντας την ταχύτητα, και μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή. Σε αυτό το στάδιο έχουμε μία ιταλική μαρέγκα, τα αυγά μας έχουν μαγειρευτεί από το σιρόπι της ζάχαρης, και δεν είναι πλέον ωμά!
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το mascarpone ώστε να γίνει κρεμώδες και να μαλακώσει. Προσθέτουμε τους κρόκους. Εδώ βάζουμε και το λικερ/βανίλλια αν θέλουμε.
  5. Προσθέτουμε την μισή μαρέγκα στο μπολ με το mascarpone και ανακατεύουμε χωρίς μίξερ. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Η κρέμα είναι έτοιμη!

Συναρμολόγηση:

Κόβουμε το παντεσπάνι ώστε να έχουμε δύο στρώματα να απλώσουμε, ανάλογα με το σχήμα του ταψιού μας. Μπορούμε να το κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια/τετραγωνα και να του δώσουμε σχήμα!

  1. Σε ένα πυρέξ βάζουμε στην βάση μία στρώση παντεσπάνι.
  2. Πάνω στο παντεσπάνι ρίχνουμε αρκετές κουταλιές της σούπας καφέ, ώστε να το απορροφήσει το παντεσπάνι χωρίς να το παρακάνουμε. Φυσικά και ανάλογα με τα γούστα.
  3. Απλώνουμε την μία στρώση της κρέμας. Μπορούμε να πασπαλίζουμε με κακάο, λιωμένη σοκολάτα, ή σκόνη ελληνικού καφέ ανάμεσα στις στρώσεις.
  4. Βάζουμε την δεύτερη στρώση παντεσπάνι, ρίχνουμε και πάλι λίγες κουταλιές της σούπας καφέ, και την υπόλοιπη κρέμα.
  5. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, ιδανικά για κάποιες ώρες. Για τους ανυπόμονους, αρκεί και ένα τέταρτο στην κατάψυξη!
  6. Διακοσμούμε είτε με σκόνη κακάο, κομματάκια σοκολάτας ή σκόνη ελληνικού καφε.
  7. ΤΡΩΜΕ!


Σχολιάστε